TV-kampanj med Jenny Rissveds

2018 gjorde vi en insamlingskampanj tillsammans med vår då nyblivna ambassadör Jenny Rissveds. Jenny vann OS-guld i mountainbike i Rio 2016 och blev vårt ansikte utåt i en kort film som sändes i samband med TV-sänd sport under februari 2018. 

I filmen uppmärksammas det faktum att det i Sverige saknas en lag om tobaksfri skoltid. Nio av tio rökare blir beroende före 18 års ålder och det är just under skoltiden som de allra flesta introduceras för tobak första gången.

30 procent av eleverna i årskurs 2 på gymnasiet röker eller snusar och den nedgång som tidigare setts har nu helt planat ut. Utöver detta ökar användandet av e-cigaretter kraftigt. Endast hälften av ungdomarna i åldern 14-18 år får ingående information om tobak i skolan.

– Få vuxna känner till hur många barn som lär sig röka i skolan och vi hoppas att vi med Jennys hjälp och vår nya insamlingskampanj kan få fler vuxna att bidra till vårt viktiga arbete. Vår inställning är att alla barn har rätt till en tobaksfri skoltid och den kunskap som kan motivera till ett tobaksfritt liv, sa Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation, i ett pressmeddelande.