Kanada: Först i världen med varningstexter på varje cigarett

Kanada var det första landet att införa grafiska varningsbilder på cigarettpaket år 2001. Nu blir landet även det första att införa varningstexter på varje individuell cigarett. Det rapporterar Expressen.

Kanadas hälsodepartement presenterade i onsdags att den nya lagen ska träda i kraft nu i augusti, 2023. Lagen är ett utav flera nya initiativ som ämnar minska antalet rökare i landet. Enligt  Kanadas hälsominister Jean-Yves Duclos ska textningen på varje enskild cigarett göra det ”nästintill omöjligt” för rökare att undvika varningar.

”Tobak fortsätter att vara ett av Kanadas absolut största hälsoproblem, och är landets största orsak till sjukdom och förtida dödsfall,” säger han i ett pressmeddelande.

I Kanada anser sig runt tio procent av befolkningen vara dagliga rökare, enligt en OECD-rapport från 2019. Regeringen har som mål att få ner den siffran till under fem procent. Men även om lagen börjar gälla i år så dröjer det till i april 2024 innan texterna på cigaretterna börjar synas bland rökare.

Vill du stödja vårt arbete mot ett tobaksfritt Sverige? Klicka här.