Kenya stoppar försäljning av nikotinportioner

9 oktober 2020
 / 
Kenya stoppar försäljning av nikotinportioner

Nikotinprodukten Lyft lanserades på den kenyanska marknaden förra året och har ökat i popularitet sedan dess. Nu återkallas produktens försäljningslicens efter kritik och varningar om dess hälsorisker. Det rapporterar New Kenyan.

Efter lanseringen av British American Tobaccos nikotinprodukt, Lyft, i Kenya förra året har produkten blivit alltmer populär och säljs idag framme vid kassan i supermarkets och lokala butiker. Nu har chefen för en hälsomyndighet i Kenya deklarerat att lanseringen av nikotinportioner, inklusive Lyft, strider mot lagen och vill se att licensen återkallas. Förbudet följer av påverkansarbete från föräldragrupper och organisationer som arbetar mot tobak.

Ketca (Kenya Tobacco Control Alliance) har uppmärksammat att produkten är lättillgänglig och missbrukas av minderåriga. Organisationen anser att en sådan beroendeframkallande och hälsoskadlig produkt inte borde säljas fritt, utan att den istället ska regleras och beskattas lika hårt som andra tobaksprodukter. De vill att Kenya tar efter Uganda som redan har förbjudit produkten. En nationell föräldraförening har också efterlyst ökad reglering för att hindra barn från att fastna i beroende.

Läs mer här.