Kenya vill klassa vitt snus som tobak

24 februari 2021
 / 
Kenya vill klassa vitt snus som tobak

Kenyas regering vill klassa och reglera nikotinportioner/vitt snus som tobaksprodukter i landets tobakslagstiftning. Detta beslut kommer medföra att vitt snus, likt cigaretter och andra tobaksprodukter, omfattas av Kenyas ”Tobacco Control Act” som exempelvis reglerar marknadsföring, användning på offentliga platser samt användning av minderåriga. Det rapporterar The Business Daily.

Vitt snus lanserades på den kenyanska marknaden förra året efter godkännande av ”Pharmacy and Poisons Board”, en styrelse som reglerar tillverkning och handel med läkemedel och gifter. Detta kritiserades av statens hälsoministerium som ansåg att försäljningslicensen trotsade tobakslagstiftningen. Hälsoministeriet krävde därför en utredning om vilka kriterier som användes och vilka omständigheter som ledde fram till licenseringen av produkten, och beslutade tills vidare att förbjuda försäljningen av produkten.

Sedan dess har BAT i Kenya försökt påverka landets beslutsfattare att häva förbudet, medan aktörer som förespråkar tobakskontroll lobbar för att dessa nya produkter ska beskattas och regleras lika hårt som andra tobaksprodukter. Regeringen vill och planerar nu att klassa vitt snus som en tobaksprodukt så att den regleras i landets tobakslagstiftning.

Läs mer här.