En stärkt reglering av alla former av snus är inget hinder för vuxna rökare som vill sluta men är avgörande för att skydda unga från att börja. Till skillnad från hjälp till rökstopp visar studier att nya nikotinprodukter skapar starkare beroende bland rökare och lockar unga att testa. Vår generalsekreterare Helen Stjerna skriver följande i en kommentar på en ledare i Svenska Dagbladet.
I ledaren ”Stoppa idiotförbudet mot varannan dosa” (19/8) påstår John Norell att regeringens förslag om att sänka nikotinhalten i snus skulle få allvarliga konsekvenser för folkhälsan. All oberoende forskning pekar tvärtemot på att folkhälsan i allra högsta grad skulle gynnas av ökad reglering av alla former av snus.
Utöver dess starkt beroendeframkallande effekter ökar nikotin risken för sömnproblem, inlärningssvårigheter, psykisk ohälsa och ett ökat bruk av alkohol och andra droger. Den unga hjärnan är extra känslig för nikotinets påverkan och riskerna ökar med mängden nikotin som den utsätts för. Om det används under graviditet ökar risken för fosterskador och plötslig spädbarnsdöd. Nikotinet gör att blodkärlen blir styva och ett långvarigt bruk av nikotin ökar även risken för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes typ 2.
Tobaksindustrin vill gärna framhålla snus och nya nikotinprodukter som effektiva hjälpmedel för att sluta röka, när flertalet studier i själva verket visar att rökare som övergår till snus oftast fastnar i ett skadligt blandbruk av flera produkter. Tvärtom har det vita snuset fungerat som ett effektivt insteg till ett kraftfullt nikotinberoende bland icke-rökande barn och unga. CAN:s senaste skolundersökning visar att 44 procent av svenska gymnasielever har testat vitt snus, 56 procent har testat e-cigaretter, och samtidigt har andelen elever som röker ökat. Sedan tobaksindustrin lanserade det vita snuset har vi gått ifrån att ha en minoritet unga som använde tobak till att vi nu har en minoritet som inte använder någon form nikotin.
John Norell kritiserar utredaren för att inte ta konsumenternas intressen i beaktning, och syftar då på vuxna snusare som har rätt till ”en liten vardagskick om de så önskar”. 96 procent av alla tobaksbrukare börjar i tonåren, oftast på grund av yttre påverkan i form av grupptryck och tobaksindustrins reklamstrategier. Det är barn och ungas rätt att skyddas från skadligt inflytande som måste vara av högsta prioritet för folkhälsopolitiken.
Snuset är inget vapen mot rökning, utan enbart mot ungas hälsa och en hållbar framtid. A Non Smoking Generation stödjer utredarens förslag om att sänka nikotinhalten i snus och införandet av en helt nikotinfri skoltid. Nu krävs en stärkt och sammanhållen reglering av samtliga tobaks- och nikotinprodukter för att stoppa den nikotinepidemi som pågår bland våra ungdomar.
Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation
Vill du också se en starkare lagstiftning som skyddar unga? Stöd vårt arbete här.