Lena Hallengren: ”Den nya strategin ska skydda barn och unga från nikotinberoende”

26 mars 2021
 / 
Lena Hallengren: ”Den nya strategin ska skydda barn och unga från nikotinberoende”

”Målet med ANDTS-strategin är att skydda nya generationer från att fastna i beroenden. Även beroende av nikotin. Jag kan förstå att en vilja att sälja mer snus inte går ihop med den målsättningen, men folkhälsan måste gå först.” Det skriver socialminister Lena Hallengren i en slutreplik i DN.

Utdrag ur artikeln:

I den nya ANDTS-strategin vill regeringen ta ett samlat grepp om samtliga beroendeframkallande produkter som innehåller nikotin. Det handlar inte i första hand om att komma åt vuxna snusare, utan framför allt vill vi skydda barn och unga från att börja snusa och fastna i ett nikotinberoende.

Nej, snus är ingen hälsokost. Tobaks- och nikotinprodukter är starkt beroendeframkallande, särskilt under tonåren då hjärnan utvecklas. Tobaksfritt nikotinsnus är en relativt ny produkt, och det är fortfarande osäkert vilka risker bruket av dessa innebär. Vi vet dock att nikotin är ett mycket giftigt och beroendeframkallande ämne som innebär risker för hälsan. Studier visar att tidig debut är förknippat med ett beroende i vuxen ålder och samtidigt en längre exponeringstid och därmed ökad risk för sjukdomar och för tidig död.

Läs hela slutrepliken här.