Lidl slutar sälja tobak i Nederländerna

Den tyska livsmedelskedjan Lidl är nu den första i Nederländerna som har slutat sälja tobaksprodukter. Beslutet fattades 2018 med målet att sluta sälja tobak till år 2022, och redan i september 2021 verkställdes beslutet när alla dess 440 butiker i Nederländerna blev tobaksfria. Det rapporterar I Am Expat.

2018 beslutade Lidl att fasa ut försäljningen av tobaksprodukter i sina butiker i Nederländerna till år 2022. Alla butiker som har öppnats under de senaste åren har varit tobaksfria från start och utfasningen i befintliga butiker gick smidigt. Detta möjliggjorde för företaget att förverkliga deras ambition om att sluta sälja tobak tidigare än förväntat.

Beslutet att sluta sälja cigaretter och tobak sammanfaller med den nationella kampanjen ”Stoptober” – som uppmanar människor att sluta röka genom att avstå i en hel månad. Lidl har tidigare också engagerat sig i en rörelse för en tobaksfri generation som bland annat drivs av en nederländsk organisation som arbetar för hjärt- och kärlhälsa.

Förra året annonserade regeringen i Nederländerna att de vill förbjuda cigarettförsäljning i livsmedelsbutiker, vilket kommer att träda i kraft 2024. Innan dess kommer cigarettförsäljning i varuautomater förbjudas 2022 och tobaksförsäljning online förbjudas 2023. Efter 2024 kommer det enbart vara tillåtet att sälja cigaretter i tobaksbutiker, på bensinstationer, och platser såsom tidningskiosker.

Det uppskattas att rökning och passiv rökning dödar mer än 20 000 människor i Nederländerna varje år.

Vill du se liknande förbud i svenska livsmedelsbutiker? Stöd vårt arbete här.