Flera tobaksföretag producerar och marknadsför nikotinfritt snus som en avvänjningsmetod för rökning och snusning – tvärtom är metoden varken evidensbaserad eller godkänd som läkemedel. Intäkterna från dessa produkter stödjer tobaksindustrins verksamhet som gör allt för att locka in unga till att använda deras produkter samt motverkar samtliga globala hållbarhetsmål. Dessutom är det inte riskfritt för hälsan att använda tobaksbolagens nikotinfria produkter. Förra veckan återkallade Livsmedelsverket ett koffeinsnus som efter en undersökning visade sig innehålla 6,13 mg nikotin, trots att produkten skulle vara helt nikotinfri.
Tobaksindustrin har en lång tradition av att vilseleda och så tvivel om de hälsorisker som deras produkter orsakar. Under 1930-talet sponsrade tobaksbolagen framstående läkare för påstå att cigarettrökning är ofarlig. Under 1950-talet visade oberoende forskning ett tydligt orsakssamband mellan cigarettrökning och lungcancer och i mitten av 1960 lanserade tobaksindustrin lightcigaretter för att fortsätta värva kunder men samtidigt få cigaretter att verka mindre farliga. Det tog tid innan tobakslagstiftningen skärptes i Sverige och med tiden infördes ett reklamförbud, varningar på förpackningarna, tobaksskatt, rökfria miljöer, en 18-årsgräns samt smakförbud. I och med den skärpta tobakslagstiftningen lanserade tobaksindustrin nya nikotinprodukter som de kallar för “tobaksfria” trots att nikotinet utvinns från tobaksplantan. Produkterna marknadsförs som ofarliga för hälsan och hållbara, trots att oberoende forskning bekräftar motsatsen.
Genom strategisk marknadsföring, ungdomlig produktdesign och godisliknande smaker, lockar tobaksindustrin barn och unga för att skapa livslånga kunder och maximera sina vinster. Medvarje köp går tobaksindustrin med vinst- en verksamhet som kränker mänskliga rättigheter, förgiftar vattendrag och bidrar till ett koldioxidutsläpp som nästan är lika stort som Sveriges.
A Non Smoking Generation framhåller att det är olämpligt att tobaksindustrin tillåts både producera och beskriva produkter som avvänjningsprodukter när de samtidigt inte har någon bevisad effekt, särskilt med tanke på riskerna av att dessa till synes nikotinfria produkter kan komma att felproduceras och innehålla nikotin. Endast evidensbaserade metoder, framtagna av oberoende forskare och läkemedelsklassade produkter, bör användas eller beskrivas som avvänjning för tobak-/nikotinprodukter.
Vill du hjälpa oss att bekämpa tobaksindustrins oetiska metoder? Stöd vårt arbete här.