Louise Adermark får 10 miljoner i bidrag för nikotinforskning

18 december 2020
 / 
Louise Adermark får 10 miljoner i bidrag för nikotinforskning

Forskaren Louise Adermark får nu nästan tio miljoner kronor i forskningsbidrag från Vetenskapsrådet för att ta reda på mer om nikotinets effekter. Louise hoppas kunna utveckla strategier för nikotinavvänjning och samtidigt bidra till att vända trenden där nya nikotinprodukter blir alltmer populära bland ungdomar. Det rapporterar Akademiliv. 

Louise Adermark, docent i neurobiologi vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi, har tidigare forskat kring nikotinberoendets mekanismer och påvisat dess effekter på hjärnan. Utöver att vara extremt beroendeframkallande kan nikotin orsaka långsiktiga skador och påverkar områden i hjärnan som exempelvis reglerar belöning, vanor, reaktioner och inlärning. Nu får hon 9,8 miljoner i konsolideringsbidrag av Vetenskapsrådet för fortsatt forskning under de kommande sex åren.

Louise betonar att hennes ambition är att hitta nya sätt att hjälpa människor att bli av med sitt nikotinberoende. Hon lyfter också att detta är extra viktigt nu när användningen av nya nikotinprodukter, såsom e-cigaretter och vitt snus, ökar bland ungdomar. För att öka kunskapen om nikotinets effekter och bidra till att förebygga nikotinberoende bland unga har Louise sedan flera år tillbaka samarbetat med A Non Smoking Generation, länsstyrelsen och tobaksavvänjare.

Läs mer här.