Majoriteten av finländare vill införa böter för de som slänger fimpar och snus på marken

16 maj 2024
 / 
Majoriteten av finländare vill införa böter för de som slänger fimpar och snus på marken

En ny undersökning utförd av folkhälsoorganisationen Action on Smoking and Health (ASH) i Finland visar att en majoritet av finländarna vill införa böter för dem som slänger cigarettfimpar och snus på marken. Bland unga under 25 år är stödet ännu starkare. Cigarettfimpar och snus innehåller plast och giftiga kemikalier som bly och arsenik, som slutligen hamnar i våra vattendrag. Världshälsoorganisationen WHO har föreslagit ett förbud mot cigarettfilter för att minska mängden plastavfall. Detta uppmärksammar Svenska Yle

ASH:s undersökning visar att 70 procent av finländarna anser att nedskräpning av cigaretter och snus bör leda till böter. Bland unga under 25 år är stödet ännu starkare, med upp till 83 procent som står bakom förslaget. Dessutom anger mer än hälften av de tillfrågade att de känner irritation kring nedskräpningen samt är medvetna om att tobaksrelaterat avfall påverkar miljön negativt. 

Cigarettfimpar utgör cirka 40 procent av allt skräp på världens stränder. De innehåller plast som är svår att bryta ned och avger skadliga kemikalier. Även snuset bidrar till miljöproblem med innehåll av plast och den skadliga tungmetallen kadmium. När dessa produkter hamnar i naturen bryts de ned till mikroplaster och frigör tusentals toxiner som bland annat skadar vattenlevande organismer.

I en intervju med Svenska Yle betonar verksamhetsledaren för ASH, Merci Hara, tobaksindustrins omfattande miljöpåverkan och kräver att företagen tar ansvar: 

– Miljöeffekterna som tobaksindustrin orsakar är enorma. Tobaksföretagen bör hållas ansvariga, både för de hälsokostnader de orsakar och för miljöproblemen.

Världshälsoorganisationen WHO har föreslagit ett förbud mot cigarettfilter, eftersom att filtret  inte minskar de skadliga hälsoeffekterna av rökning utan istället bidrar till mer plastavfall. Tobaksforskaren Thomas Novotny, som också stödjer ett förbud av cigarettfiltret, påpekar att tobaksindustrin marknadsfört cigarettfilter som något som skulle göra cigaretten mindre farlig. Han betonar att filtret inte erbjuder något särskilt skydd för den som röker utan tvärtom istället kan orsaka mer skada eftersom att de möjliggör djupare inhalering av rök in i lungorna, vilket förvärrar riskerna.

Vill du att fler ska få kunskap om tobakens/nikotinets påverkan på miljö och klimat? Stöd vårt arbete här.