Män som använder e-cigaretter löper ökad risk att drabbas av erektionsproblem

1 december 2021
 / 
Män som använder e-cigaretter löper ökad risk att drabbas av erektionsproblem

Män som använder e-cigaretter löper mer än dubbelt så stor risk att drabbas av erektionsproblem, jämfört med icke-användare. Det visar en ny studie som har publicerats i American Journal of Preventive Medicin. Sambandet kvarstod efter att forskarna hade kontrollerat för faktorer såsom ålder och tidigare tobaksrökning.

Det är sedan länge känt att traditionell rökning kan orsaka erektionsproblem, och nu visar en ny studie från USA att e-cigaretter medför liknande risk. Forskarna analyserade data från nästan 14 000 män över 20 års ålder och upptäckte att erektionsproblem förekom 2,4 gånger oftare bland e-cigarettanvändare, än bland män som inte använder e-cigaretter. Denna höjda risk var oberoende av faktorer såsom ålder, tidigare rökning och hjärt-kärlsjukdomar.

Det krävs mer forskning för att bevisa sambandet, men experter tror att de höga doserna nikotin i e-vätskan minskar blodflödet till penis genom att hindra blodkärlens förmåga att vidgas. Alla e-vätskor, med eller utan nikotin, innehåller dessutom andra kemikalier som kan minska testosteronnivåerna i kroppen.

Forskarna anser att män borde varnas för e-cigaretternas potentiella effekter på deras kärleksliv och sexuella hälsa.

Vill du hjälpa oss att förebygga e-cigarettanvändning och annat tobaksbruk? Stöd vårt arbete här.