McLaren Formel 1 kritiseras för sponsring av tobaksföretag

22 augusti 2023
 / 
McLaren Formel 1 kritiseras för sponsring av tobaksföretag

Under Grand Prix som tar plats i Nederländerna i år, har Formel 1 kritiserats av nederländska hälsoorganisationer för sin sponsring av tobaksföretag. Trots att Nederländerna är i processen att totalförbjuda vitt snus i landet, har Formel 1 ännu en gång tagit emot stora summor pengar för att göra reklam för tobaksföretaget British American Tobaccos produkter, denna gång för vitt snus.

Nederländerna beslöt i april tidigare i år att totalförbjuda vitt snus. Trots det har McLaren Formel 1 valt att göra reklam för det vita snusmärket Velo under Grand Prix som sker i Nederländerna. Nu kritiserats dem av nederländska hälsoorganisationerna Dutch Heart Foundation och the KWF Dutch Cancer Society för sin fortsatta sponsring av tobaksföretag.

”It just goes to show again how the tobacco industry is doing everything in its power to keep young people addicted in order to keep this sickening and deadly business going,” sa Carla van Gils, direktör av KWF Dutch Cancer Society, i ett pressmeddelande.

Velo är ett märke av vitt snus som inte sällan innehåller höga mängder av det hälsofarliga och beroendeframkallande ämnet nikotin. Tobaksföretag påstår att vitt snus tagits fram för att hjälpa rökare att bli kvitt sitt beroende, men de skyhöga nikotinhalterna tydliggör att motivet i verkligheten är att rädda sina förlorade intäkter från det minskade antalet rökare. Dessutom ökar antalet unga snusare lavinartat runtom i världen- unga som aldrig tidigare rört en tobaksprodukt men som nu värvas in i nikotinberoende som bland annat innebär en ökad risk för både fysisk och psykisk ohälsa.

Den övergripande minskningen i antalet rökare som började ske under 80-talet fram tills nyligen har varit möjlig på grund av kunskapsspridning, tobakspreventiva åtgärder och striktare tobakslagar. Därför tog tobaksföretagen fram vitt snus och kallar det för ”tobaksfritt” – för att kunna kringgå tobakslagar och aggressivt marknadsföra produkten mot unga innan det hinner regleras. Att kalla produkten för tobaksfri är dock minst sagt missvisande eftersom att det fortfarande krävs tobak för att tillverka vitt snus och e-cigaretter; nikotinet i produkterna utvinns från tobaksplantan. Tobaksbladen i sig har enbart tagits bort under tillverkningen så fort den farliga och beroendeframkallande substansen nikotin utvunnits, inte minst för att verka fräscht, ofarligt och tilltala fler med varierande smaktillsatser.

19.000 andra har redan skrivit under för ett helt tobaksfritt Europa. Gör det du med, klicka här!