Mexiko förbjuder e-cigaretter och upphettade tobaksprodukter

Mexiko har beslutat att förbjuda försäljning av alla former av e-cigaretter och upphettade tobaksprodukter. Syftet är att främja folkhälsan och förhindra att ungdomar lockas in i nikotinberoende som sedan kan leda till annat drogmissbruk.

Tisdag den 31 maj, den internationella tobaksfria dagen, signerade Mexikos president en ny förordning som förbjuder all distribution och försäljning av e-cigaretter, med eller utan nikotin, samt upphettade tobaksprodukter.

Tobaksindustrin hävdar att e-cigaretter och upphettad tobak är framtagna för att hjälpa vuxna rökare att sluta, men samtidigt marknadsförs dessa produkter aggressivt riktat till ungdomar runtom i världen – och riskerar att undergräva de framsteg som har gjorts för att minska tobaksbruket bland unga. Mexikos beslut att förbjuda dessa produkter kommer således att skydda miljoner unga mexikaner.

A Non Smoking Generation gläds åt Mexikos viktiga initiativ och uppmanar både Sverige samt andra länder runtom i världen att inspireras samt vidta liknande åtgärder.

Vill du stödja vårt arbete för starkare tobakslagar i Sverige? Stöd vårt arbete här.

Mer info om Mexikos beslut finns på tobaccofreekids.org.