
Cigarettfimpar utgör 49 procent av allt skräp i svenska stadskärnor, och snusskräpet har ökat från tidigare år till en nivå på 21 procent. E-cigaretter eller så kallade engångsvejps blir också allt vanligare och hittades i 11 av 16 större tätorter som genomförde skräpmätningar under 2024. Skräprapporten 2025 av Håll Sverige Rent (HSR) visar att nikotinprodukter fortsatt är den största skräpkategorin i svenska stadsmiljöer.
97 procent av Sveriges befolkning anser att nedskräpningen måste minska, enligt HSR:s Skräpbarometer från 2024. Under 2024 gjorde HSR skräpmätningar i 16 större tätorter och resultatet visar att nikotinprodukter – fimpar, snusprillor och engångsvejps – står för en majoritet av allt skräp. Trots att mängden fimpar som slängs i svenska stadsmiljöer har minskat de senaste åren är fimpar fortfarande det överlägset vanligaste skräpet och utgjorde 49 procent av allt skräp. I varje stadskärna hittades i genomsnitt 24 000 fimpar per dag.
Snusandet har ökat markant under senare år, framför allt bland unga kvinnor, och HSR:s nya skräprapport visar att snus är nummer två på listan över de vanligaste skräpföremålen i stadsmiljöer. Kommunernas skräpmätningar visar att andelen snusskräp har ökat från föregående år och ligger nu på 21 procent av allt skräp. 65 procent av allt snus som hittades var vitt och 35 procent var brunt.
2024 var första året som engångsvejps registrerades i HSR:s skräpmätningar. Produkten hittades i 11 av 16 tätorter, med en variation på 12 till 113 vejps per stadskärna under en dag.
– Att fimparna minskar är såklart positivt, men det är fortfarande alarmerande att nikotinskräp dominerar våra stadskärnor. Snusprillor och vejps ökar och det är ett tydligt tecken på att vi inte löst problemet, bara bytt form på det, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.
Nikotinprodukter innehåller plast som är svårt för naturen att bryta ner. Dessutom innehåller de mängder av giftiga ämnen som skadar både djur och natur.
Vill du hjälpa oss att förebygga nikotinanvändning och minska nedskräpningen av nikotinprodukter? Stöd vårt arbete här.
Källa: Skräprapporten 2025 av Håll Sverige Rent