Norges regering vill förbjuda snus- och e-cigarettförsäljning på nätet

3 april 2023
 / 
Norges regering vill förbjuda snus- och e-cigarettförsäljning på nätet

Regeringen i Norge föreslår att förbjuda försäljning av snus och e-cigaretter på nätet. Detta är ett av flera förslag från en norsk folkhälsorapport och syftar till att nå visionen om en tobaksfri generation. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

Fredag den 31 mars presenterade Norges hälsominister Ingvild Kjerkol en ny folkhälsorapport med en rad åtgärder för att regeringen ska lyckas uppnå en tobaksfri generation. Ett av förslagen handlar om att införa ett förbud mot försäljning av snus och e-cigaretter online. Förhoppningen är att förbudet förhindrar försäljning till minderåriga och underlättar kontroll av importer från utlandet.

Priset på snus är ofta lite billigare på nätet än i butik, och snusinköp online har därför blivit allt vanligare bland norska snusare. Ett ämne för debatt har varit att denna typ av försäljning ofta brister i kontroller av köparens ålder.

Snusandet i Norge har ökat markant sedan början av 2000-talet, och framför allt bland ungdomar. För att stoppa denna utveckling och förebygga allt tobaksbruk föreslår regeringen också:

  • ett förbud mot smaktillsatser i e-cigaretter
  • ett rökförbud i bilar där barn åker med
  • ett rökförbud på lekplatser, sportområden och hållplatser utomhus
  • ett rökförbud i gemensamma utrymmen i lägenhetshus

Vill du se starkare tobaksreglering även i Sverige? Stöd vårt arbete här.