Ny CAN-rapport: vitt snus vanligast bland yngre

5 juli 2022
 / 
Ny CAN-rapport: vitt snus vanligast bland yngre

Användning av vitt snus är vanligast bland yngre, och lika vanligt bland kvinnor som bland män. Det visar en ny rapport av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) baserad på mätningar av svenskarnas självrapporterade tobaksvanor.

19 procent av svenskarna i 17-84 års ålder uppger att de har snusat under de senaste 30 dagarna. Snusning är idag ungefär tre gånger så vanligt bland män som bland kvinnor, men skillnaderna har minskat sedan 5-10 år tillbaka. Med anledning av att allt fler kvinnor snusar inkluderade CAN för första gången frågor om det vita snuset i deras årliga mätning av svenskarnas självrapporterade tobaksvanor. Mätningen från 2021 har sammanfattats i en ny rapport som visar att användningen av vitt snus är lika vanligt bland kvinnor som bland män.

Rapporten visar också att användningen av vitt snus är vanligast i den yngsta åldersgruppen. Omkring 20 procent av personer i åldrarna 17-29 år uppgav att de har använt vitt snus under de senaste 30 dagarna.

Andelen av befolkningen som röker dagligen har minskat markant under 2000-talet. 2021 svarade sju procent av både män och kvinnor att de röker dagligen, jämfört med 13 procent bland män och 18 procent bland kvinnor år 2003.

Rapporten är baserad på svar från cirka 18 000 personer i åldrarna 17-84 år.

Vill du hjälpa oss att förebygga användning av vitt snus bland unga? Stöd vårt arbete här.

Ta del av CAN:s nya rapport här.