Usla arbetsvillkor, nikotinförgiftning och extrem fattigdom – det är verkligheten bakom det vita snuset som hyllas av influencers och blir allt mer populärt bland svenska ungdomar. P3 Nyheters nya dokumentär ”Det vita snusets baksida” avslöjar hur tobaksodlare i norra Indien riskerar sin hälsa för en minimilön som inte räcker till att försörja familjen.
P3 Nyheter har gjort en viktig granskning av tobaksindustrins arbetsvillkor med fokus på den första delen av kedjan i produktionen av det vita snuset. P3 har spårat ursprunget till nikotinet i de så kallade ”tobaksfria” märkena Zyn och Velo, som ägs av tobaksbolagen Swedish Match och British American Tobacco Sweden, till norra Indien där tobaksodlare lever och arbetar under omänskliga förhållanden.
Granskningen har sammanställts i dokumentären ”Det vita snusets baksida”, där indiska tobaksodlare berättar att arbetet på tobaksfälten leder till nikotinförgiftning och kroniska lungsjukdomar. De arbetar helt utan skyddsutrustning och drabbas av smärta, yrsel och svåra kräkningar. Samtidigt genererar arbetet endast en dagslön på cirka 20 svenska kronor, vilket inte ens motsvarar hälften av den lagstadgade minimilönen och inte räcker till att försörja deras barn.
Dokumentären avslöjar också att få svenskar känner till att nikotinet i vitt snus, som marknadsförs som ”tobaksfritt”, faktiskt utvinns ur tobak. I vår senaste Novusundersökning uppgav endast nio procent att de är medvetna om detta. Många tror i stället att nikotinet framställs på kemisk väg, vilket är möjligt men företagen väljer att inte göra det eftersom det är avsevärt mer kostsamt.
P3-reportrarna vittnar också om att det som konsument är extremt svårt att hitta kunskap om nikotinets ursprung eller framställning på företagens hemsidor. Tobaksindustrins leverantörskedjor är totalt hemliga för externa granskare. För att komma närmare industrin och få tillgång till den dolda informationen startade P3 Nyheter ett fejkat snusföretag, vilket blev utgångspunkten för deras fortsatta grävande.
När P3 presenterade verkligheten bakom miljardvinsterna för berörda tobaksbolag påstår deras representanter att de har riktlinjer och krav på sina leverantörer att odlarna ska erbjudas skyddsutrustning och minimilön, men granskningen visar tydligt att dessa inte krav följs.
– A Non Smoking Generation har länge kämpat för att sprida kunskapen om tobaksindustrins oetiska produktionskedja och är så tacksamma att P3 uppmärksammar baksidorna av de skadliga produkter som just nu sprids som en löpeld bland svenska ungdomar. Inom kort lanserar vi en rapport baserad på en liknande granskning i ett annat tobaksodlande land i Asien, och vi hoppas att genomslaget i media kan leda till kraftfulla åtgärder för att motverka tobaksindustrins vilseledande marknadsföring samt konsekvenser för mänskliga rättigheter och en hållbar framtid, säger Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation.
Vill du hjälpa oss att sprida kunskap om tobaksindustrins alla negativa konsekvenser? Stöd vårt arbete här.
För mer info om tobaksindustrins effekter på mänskliga rättigheter och hållbar utveckling, klicka här.