Många tror att rökning inte är ett problem i samhället idag. Men fortfarande använder 30 procent av alla ungdomar nikotin under sin skoltid. I en ny animerad film visar A Non Smoking Generation hur tobaksbruk smittar i skolan och att en tobaksfri skoltid är avgörande för att stärka barn och unga att se samt stå emot tobaksindustrins strategier.
Politikerna borde lagstifta om tobaksfri skoltid. Att sprida kunskap om tobak ur ett hälso- och ett hållbarhetsperspektiv borde vara en grundläggande del av skolans uppdrag. Det anser den tobaksförebyggande organisationen A Non Smoking Generation som står bakom en ny film där skolans betydelse för barns och samhällets välmående lyfts fram. Filmens syfte är att motivera skolpersonal och visa beslutsfattare varför det är viktigt att arbeta för en tobaksfri skoltid.
– Kompisars påverkan och viljan att passa in är de vanligaste skälen till att börja röka enligt barn och unga. De skulle slippa känna den pressen om vi arbetar för en tobaksfri norm bland elever och personal i skolan. Dessutom borde alla barn ha rätt till information som motiverar till ett tobaksfritt liv – om hälsoriskerna, miljöpåverkan och barnarbetet på tobaksfälten, säger Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation, i ett pressmeddelande.
Utöver en lag om tobaksfri skoltid och ökad kunskapsspridning efterlyser A Non Smoking Generation starkare tobakslagar som sätter stopp för all marknadsföring. Tobaksreklam är förbjudet i Sverige, men ändå lyckas tobaksindustrin marknadsföra sina produkter till barn. Enligt organisationens senaste rapport förekommer dold tobaksreklam till ett värde av miljontals kronor i redaktionell media, TV, film, musik och via influencers i sociala medier. Filmen belyser hur industrin utvecklar och designar nya nikotinprodukter, såsom e-cigaretter med godissmak eller vitt snus, för att locka ungdomar.
– Vissa nya nikotinprodukter marknadsförs som ”tobaksfria” och kringgår således lagstiftningen. Men allt nikotin, oavsett slutprodukt, utvinns ur tobaksplantan och medför omfattande hållbarhetsproblem. Vi hoppas att dessa insikter samt det faktum att nikotin ökar risken för inlärningssvårigheter och depression bland deras elever ökar skolans engagemang i frågan, säger Helen Stjerna.
Filmen uppmärksammar kontrasten mellan reglering av miljöer där vuxna respektive barn ofta vistas. Restauranger har varit rökfria sedan 2005 och i sommar utökas rökförbudet till bland annat uteserveringar. Alltfler arbetsplatser inför rökfri eller tobaksfri arbetstid.
– Det är dags att även barnens vardag blir tobaksfri – för att stödja dem till att förbli tobaksfria. Det förebyggande arbetet startar i skolan. Tobaksfri skoltid är ett självklart val för en bättre hälsa, bättre läromiljö och en mer rättvis och hållbar värld, säger Helen Stjerna.
Vi har en namninsamling på www.tobaksfriskoltid.nu för de som stödjer initiativet. Snart lanserar vi dessutom en handledarutbildning och digital plattform med vägledning samt material för skolpersonal som vill arbeta för en tobaksfri skoltid. För mer information om detta, kontakta info@nonsmoking.se.