Ny forskning: e-cigaretter försämrar blodcirkulationen

26 augusti 2019
 / 
Ny forskning: e-cigaretter försämrar blodcirkulationen

Nikotinfria e-cigaretter försämrar blodcirkulationen direkt efter första användningen. Det visar ny forskning som gjorts på unga friska icke-rökare.

E-cigaretter blir alltmer populära bland unga. Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) har 32 procent av eleverna i årskurs nio och 41 procent av eleverna i årskurs två på gymnasiet testat e-cigaretter. Det senaste året har det kommit många larmrapporter om produkten, bland annat från Världshälsoorganisationen WHO som varnar för skadeverkningar på hälsan och risken att de fungerar som en inkörsport till nikotinberoende bland ungdomar.

Nu visar en ny studie, som publicerats i tidskriften Radiology, att e-cigaretter påverkar kroppen redan vid första användningstillfället. När studiedeltagarna, som var unga icke-rökare, undersöktes med magnetröntgen efter att de använt nikotinfria e-cigaretter såg forskarna att deras blodcirkulation hade försämrats.

Deltagarnas blodcirkulation återgick till det normala några minuter efter användningen av e-cigaretter. Forskarna uppmärksammar dock risken att regelbunden användning kan orsaka mer bestående skador och lyfter därför behovet av studier som även undersöker e-cigarettens långsiktiga effekter på blodkärlen.

Läs mer hos SVT Nyheter.