En ny rapport visar att e-cigarettförsäljningen i detaljhandeln i USA har ökat med 47 procent från 2019 till 2023, och att produkter som smakar godis, frukt eller mint står för 80 procent av den totala försäljningen. Dessutom ökar försäljningen av e-cigaretter med hög nikotinhalt. Organisationerna bakom rapporten uppmanar amerikanska delstater att stärka regleringen av smaksatta e-cigaretter för att skydda barn och unga.
En ny rapport – Monitoring E-Cigarette Trends in the United States: Urgent Action Needed to Protect Kids from Flavored E-cigarettes – av organisationerna the CDC Foundation och Truth Initiative visar att bästsäljaren bland e-cigarettutbudet på den amerikanska marknaden är produkter med smaker som tilltalar ungdomar, samt att de mest populära produkterna innehåller allt högre nikotinhalter.
Rapporten visar att detaljhandelsförsäljningen av e-cigaretter, exklusive e-handel, har ökat med 47 procent mellan 2019 och 2023, och att mer än 80 procent av produkterna som säljs har ungdomsvänliga smaker såsom godis, frukt, mint och efterrätter.
Den tydliga ökningen uppmärksammar behovet av att fler amerikanska delstater antar omfattande regler som begränsar försäljningen av smaksatta e-cigaretter. Positiva erfarenheter från delstaterna Massachusetts, Kalifornien och New York visar att sådana åtgärder kan leda till drastiskt minskad försäljning.
– Den ökande e-cigarettförsäljningen, särskilt de produkter med smaker och bilder som tilltalar unga, är djupt oroväckande, framför allt eftersom tillverkarna utvecklar e-cigarettprodukter till att fungera som gaming-anordningar och med högre nikotinstyrka. Däremot visar data från stater som Massachusetts, Kalifornien och New York att omfattande reglering effektivt kan minska ungas tillgång. Denna rapport understryker det brådskande behovet av utbredd implementering av liknande åtgärder för att skydda våra ungdomar från riskerna som är förknippade med e-cigarettanvändning, säger Judy Monroe, VD på the CDC Foundation, i ett pressmeddelande.
Viktiga fakta som uppmärksammas i rapporten:
- Försäljningen av e-cigaretter för engångsbruk ökade med över 500 procent mellan 2019 och 2023.
- 2024 uppgav 1,63 miljoner ungdomar att de hade använt e-cigaretter under de senaste 30 dagarna. Nästan 90 procent av dessa ungdomar använde e-cigaretter med smaker.
- E-cigaretter för engångsbruk kan innehålla nikotinhalter som motsvarar flera paket traditionella cigaretter. Den genomsnittliga nikotinstyrkan har ökat med 294 procent under en femårsperiod. Samtidigt ökar andelen ungdomar som uppger att de använder e-cigaretter ofta eller dagligen, vilket väcker oro kring ungdomarnas nikotinberoende.
Organisationerna bakom rapporten har, sedan 2019, bedrivit forskning på försäljningen av tobaksprodukter, e-cigarettanvändning bland ungdomar och effekten av reglering av smaksatta e-cigaretter – med målet att förebygga ungas tillgång till dessa beroendeframkallande produkter.
Vill du hjälpa oss att begränsa ungas tillgång till e-cigaretter i Sverige? Stöd vårt arbete här.