Årets skräprapport genomförd av Håll Sverige Rent visar att fimpar fortsatt är det vanligaste skräpet i stadsmiljö och på badplatser. Snuset, vilket inkluderar både vitt snus och traditionellt snus, är det vanligaste skräpet i fjällen. Sammantaget utgör 66 procent av allt skräp tobaksprodukter, och då var inte e-cigaretter med i beräkningarna. Tobaksföretagen bör hållas ansvariga för deras omfattande påverkan på klimat och miljö, inte minst genom sin nedskräpning.
I svenska stadsmiljöer dominerar fimpar och snus som de vanligaste typerna av skräp. På bara en kilometers sträcka kan man stöta på så många som 466 fimpar och 170 snusprillor. Cigarettfimparna innehåller cellulosaacetat – en form av plast – och utgör en betydande miljöbelastning. Även snuset bidrar till miljöproblem med innehåll av plast och den skadliga tungmetallen kadmium. När dessa produkter hamnar i naturen bryts de ned till mikroplaster och frigör tusentals toxiner som skadar vattenlevande organismer. Sammantaget står fimpar och snus för 66 procent av allt skräp på Sveriges gator.
Dessa produkter är också vanliga vid svenska badplatser och i naturområden. Vid badplatserna utgör tobaksrelaterat skräp 37 procent av allt skräp, där fimpar är den vanligaste förorenaren. I fjällmiljöer utgör snus hela 38 procent av det insamlade skräpet.
Tobaksföretag är ersättningsskyldiga för det skräp som kommuner har städat upp, då det klassas som engångsartiklar. Det är dock av största vikt att dessa företag hålls ansvariga och inte ges möjlighet att köpa sig fria från sitt miljöansvar eller använda städinsatser för att framstå som mer hållbara. Tobaksindustrin bidrar till omfattande skogsavverkning, förgiftning av mark vid odling av tobaksblad, och har en klimatpåverkan som är nästan dubbelt så stor som Sveriges. Med en så betydande negativ inverkan på miljö och klimat, kan tobak aldrig betraktas som hållbart. Därför är det viktigt att börja arbeta i rätt ände – genom att förebygga användningen av tobaks-/nikotinprodukter för att skräpet inte ska hamna på gator, i hav och natur.
Vill du hjälpa oss att förebygga användningen av tobaks-/nikotinprodukter bland unga? Stöd vårt arbete här.