Ny studie: Dessa åtgärder är mest effektiva för att minska rökning

18 oktober 2024
 / 
Ny studie: Dessa åtgärder är mest effektiva för att minska rökning

En ny omfattande studie visar att höjda tobaksskatter, rökfria miljöer, hälsovarningar och informationskampanjer i media är några av de mest effektiva åtgärderna för att minska rökning. Samma åtgärder fungerar också för att få fler rökare att både försöka och lyckas sluta. 

Tobaksbruk har länge varit och är fortsatt ett stort hot mot den globala folkhälsan. Trots att många åtgärder för tobakskontroll har implementerats både globalt och nationellt dör drygt åtta miljoner människor i världen varje år på grund av tobak.

Exempel på åtgärder och policyer som har införts på befolkningsnivå för att bekämpa tobaksbruket är tobaksskatter, informationskampanjer i media, hälsovarningar på tobakspaketen, marknadsföringsförbud, rökfria miljöer, åldersgräns, smakförbud och tillgång till kostnadsfria eller rabatterade nikotinläkemedel.

En stor mängd studier har gjorts för att undersöka effekten av dessa åtgärder och nu har forskare vid Hitotsubashi universitet gjort en systematisk genomgång och metaanalys av 476 sådana studier, som har publicerats i tidskriften Nature Human Behaviour.

Resultatet visar att skattehöjningar på tobak, rökfria miljöer och informationskampanjer är de mest effektiva åtgärderna för att minska förekomsten av rökning och cigarettkonsumtionen, samt för att få fler rökare att både försöka och lyckas att sluta. Hälsovarningar på cigarettpaketen, tillgång till nikotinläkemedel och smakförbud är också åtgärder som är förknippade med högre sannolikhet för fler rökstopp. Smakförbud är dessutom effektiva för att minska e-cigarettanvändning.

Vill du att Sverige vidtar fler åtgärder för att minska tobaksbruket? Stötta vårt arbete här.