Ny studie: e-cigaretter ökar risken för pre-diabetes

4 mars 2022
 / 
Ny studie: e-cigaretter ökar risken för pre-diabetes

Användning av e-cigaretter ökar risken för att drabbas av pre-diabetes, ett förstadium till typ 2-diabetes där blodsockret är högre än normalt. Risken är 22 procent större för e-cigarettanvändare jämfört med icke-användare. Det visar en ny studie som har publicerats i American Journal of Preventive Medicine.

En ny studie om samband mellan e-cigaretter och pre-diabetes visar att personer som är nuvarande användare av e-cigaretter löper 22 procent större risk att få högt blodsocker – vilket riskerar att utvecklas till typ 2-diabetes, jämfört med personer som aldrig har använt e-cigaretter. Personer som är före detta användare av e-cigaretter löper 12 procent högre risk än icke-användare.

Studien är baserad på en analys av data från 600 000 amerikaner. Orsaken till riskökningen bland e-cigarettanvändare är inte helt klarlagd, men forskning visar att nikotin – som ofta finns i e-cigaretter – höjer blodsockret.

Forskarteamet, från Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health i Maryland, varnar nu för produktens allvarliga hälsorisker och efterlyser folkhälsoåtgärder för att minska e-cigarettanvändningen – framför allt förebyggande insatser riktade mot ungdomar.

Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning har 35 procent av svenska elever i årskurs två på gymnasiet testat e-cigaretter.

Vill du hjälpa oss att förebygga e-cigarettanvändning och annat tobaksbruk bland unga? Stöd vårt arbete här.