Ny studie: större inflammation i lungorna hos e-cigarettanvändare än hos rökare

E-cigarettanvändare har större inflammation i lungorna jämfört med rökare och icke-rökare, enligt en ny studie som har publicerats i The Journal of Nuclear Medicine. Studien är den första som visar att e-cigaretter orsakar en inflammatorisk effekt på lungorna som skiljer sig från traditionella cigaretter. Det rapporterar Medical Xpress.

E-cigaretter framställs och uppfattas ofta som mindre skadliga jämfört med traditionella cigaretter. Utöver nikotinets många hälsorisker visar dock flertalet studier att e-cigaretter kan orsaka lunginflammation och öka risken för andra lungsjukdomar. Produktens långsiktiga effekter behöver dessutom studeras i större utsträckning.

En ny studie visar nu att personer som använder e-cigaretter har större inflammation i lungorna jämfört med både rökare och icke-rökare. Studien utfördes genom att jämföra bilder från en PET-röntgen (en diagnostisk metod för att undersöka ämnesomsättning och funktion i kroppens olika organ), och är den första som visar att e-cigarettanvändning har en unik inflammatorisk effekt på lungorna som skiljer sig från cigarettrökning.

Vill du hjälpa oss att förebygga allt tobaks- och nikotinbruk bland unga? Stöd vårt arbete här.