Nya Zeeland förbjuder rökning för den yngsta generationen

9 december 2021
 / 
Nya Zeeland förbjuder rökning för den yngsta generationen

Hälsoministern i Nya Zeeland har annonserat planer på att förbjuda rökning för alla som är 14 år och yngre. Målet är att landet ska vara rökfritt till år 2025. Det rapporterar The Guardian.

Nya Zeelands beslut att förbjuda rökning för den yngsta generationen innebär att barn som är 14 år eller yngre aldrig kommer att kunna köpa tobak lagligt. Den nya lagen medför att den lagliga åldern för att köpa tobak kommer att höjas varje år.

Den allt högre åldern för lagliga tobaksköp ska kompletteras med höjda tobakspriser, för att göra tobak mindre tillgängligt och öka chansen att landet når målet om att bli helt rökfritt till år 2025. De kommer även att minska den lagliga mängden nikotin i tobaksprodukter, minska antalet butiker som får sälja cigaretter, och öka finansieringen till beroendevården.

Andelen dagligrökare i Nya Zeeland har minskat över tid – från 18 procent runt år 2008 till 11,6 procent 2018. Däremot finns stora ojämlikheter mellan olika befolkningsgrupper, vilket motiverade ytterligare åtgärder för att kunna bli ett rökfritt land inom fyra år.

Nya Zeelands planer välkomnas av folkhälsoexperter i landet. Nu återstår bara för förslagen att genomgå lagstiftningsprocessen, och väntas träda i kraft 2022. Åldersgränsen träder därefter i kraft 2023.

Vill du se starkare tobaksreglering även i Sverige? Stöd vårt arbete för en tobaksfri generation här.