Nyhetsmorgon: Unga vill införa lagstiftat tobaksförbud

1 juli 2022
 / 
Nyhetsmorgon: Unga vill införa lagstiftat tobaksförbud

Nära två tredjedelar av svenska ungdomar är positiva till att införa ett tobaksförbud för framtida generationer. Det visar A Non Smoking Generations nya Novusundersökning som uppmärksammades i Nyhetsmorgon den 1 juli. Vår generalsekreterare Helen Stjerna intervjuades även om den kommande regleringen av nya nikotinprodukter och hur den behöver stärkas för att skydda unga.

Den 1 augusti träder hårdare regler för nya nikotinprodukter i kraft. Exempelvis införs 18-årsgräns, begränsningar i marknadsföringen och hälsovarningar på paketen. Helen Stjerna, generalsekreterare på A Non Smoking Generation, välkomnar den nya lagen men anser att den borde varit ännu hårdare genom att alla icke-läkemedelsklassade nikotinprodukter reglerades likt tobak.

Framförallt så efterlyste vi en mer strikt reglering när det gäller reklamen. Nu har man sagt att det får vara reklam men att den ska vara måttlig, och jag tänker att det kan vara svårt att bedöma vad som är måttligt. Tobaksindustrin menar ju redan idag att de vänder sig till vuxna i sin reklam och trots det så ser vi att 37 procent av landets unga flickor i gymnasiet har testat vitt snus.

I den nya Novusundersökningen uppger en stor del av unga att ”kompisars påverkan”, ”verkar mindre farligt än traditionella tobaksprodukter” och ”tilltalande smaktillsatser”, kan vara orsaker till att testa nya nikotinprodukter. A Non Smoking Generation efterlyser därför en lag om tobaksfri skoltid som skyddar unga mot grupptryck kring tobak i skolan, ökad kunskapsspridning om nikotinets hälsorisker, samt ett förbud mot smaktillsatser i alla tobaks- och nikotinprodukter.

När någonting kallas ”tobaksfritt” (trots att nikotinet framställs av tobak) och smakar hallon-lakrits eller hubba bubba – hur farligt kan det vara? Vi ser ju här jättetydligt att reklamen har gjort sitt jobb och att många människor uppfattar de här produkterna som ofarliga eller åtminstone mycket mindre farliga, och att man då är mer benägen att testa. Att man vågar ta det steget som man kanske aldrig skulle göra med cigaretter eller traditionellt snus.

Den nya undersökningen visar också att det finns ett starkt stöd för starkare tobakslagar bland den svenska allmänheten. Hela 64 procent av unga är positiva till att totalförbjuda tobaksköp för alla som är födda ett visst årtal och senare.

Vill du stödja vårt arbete med att skydda unga från nikotinberoende? Se hur du kan bidra här. 

Se hela inslaget i Nyhetsmorgon här.