Nyhetsmorgon: ”Skolor larmar – elever röker e-cigg”

Skolor runt om i landet larmar om det ökande bruket av e-cigaretter bland elever. Vår generalsekreterare Helen Stjerna gästade Nyhetsmorgon den 23 mars för att berätta om bakgrunden till den negativa utvecklingen och vad som behöver göras från politiskt håll för att stoppa detta.

Enligt den senaste nationella skolundersökningen av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning har 48 procent av svenska gymnasieelever testat e-cigaretter, och hela 62 procent har använt någon form av tobaksprodukt. Helen Stjerna förklarar att det beror på tobaksindustrins aggressiva marknadsföringsstrategier riktade till unga, såsom lockande smaktillsatser, och att befintlig lagstiftning brister.

– Tyvärr har våra politiker inte gjort tillräckligt. Och den nya lag som vi fick i somras den saknade då till exempel ett smakförbud som vi hade föreslagit, och som faktiskt även utredaren hade föreslagit.

Efter en fråga gällande e-cigaretternas hälsorisker uppmärksammar Helen att forskningen på produktens långsiktiga effekter är relativt begränsad jämfört med all forskning som har gjorts på vanliga cigaretter, men att nikotin samt e-cigaretternas smaktillsatser är allt annat än ofarliga.

För att vända trenden med det ökande tobaksbruket bland unga föreslår Helen Stjerna att nyare nikotinprodukter som e-cigaretter och vitt snus bör klassas som tobak, eftersom nikotinet framställs av tobak. Marknadsföringen skulle då regleras lika hårt som reklamen för traditionella tobaksprodukter.

A Non Smoking Generation föreslår även följande åtgärder:

  • Höj åldersgränsen för samtliga tobaksköp från 18 till 20 år, med anledning av att fler än nio av tio tobaksbrukare börjar före 20 års ålder.
  • Inför en lag om tobaksfri skoltid som reglerar samtliga tobaks- och nikotinprodukter under hela skoltiden.

Anser du att barn och unga har rätt till bättre skydd mot all tobak? Stöd vårt arbete här.

Se hela inslaget i Nyhetsmorgon här.