Nynäshamns-Posten: De sätter fokus på tobakens påverkan på klimatet: ”Inte många vet”

Snusandet bland unga i Stockholms län ökar. För att motverka denna utveckling har A Non Smoking Generations föreläsare besökt Nynäshamns gymnasium för att sprida kunskap om tobak med fokus på perspektiv som få unga känner till; tobaksindustrins negativa effekter på miljö och mänskliga rättigheter.

Utdrag ur en artikel i Nynäshamns-Posten:

A non smoking generation – som har drivit opinion i anti-tobaksfrågor sedan 1979 – höll nyligen föreläsningar på Nynäshamns gymnasium. I dag har organisationen tyngdpunkten inte bara på tobakens skadliga effekter, utan även på tobaksindustrins påverkan på klimatet, berättar Yasmine El Mouhib, en av föreläsarna.

– Nio av tio unga känner till exempel inte till tobaksindustrins massiva skogsavverkningar, säger Juliette Steno, som föreläste i Nynäshamn tillsammans med Yasmine El Mouhib.

Enligt Stockholmsenkäten är det killar som snusar mest, men det är gymnasietjejerna som står för ökningen. Det vita snuset är mest populärt. Det marknadsförs ofta som ”fräschare” och som ”tobaksfritt”, men innehåller nikotin – som kommer från tobak.

– Snuset ses som något typiskt svenskt, men tobaken kommer från andra delar av världen och tillverkas ofta under slavliknande förhållanden och genom barnarbete, säger Yasmine El Mouhib.

Vill du hjälpa oss att sprida denna kunskap till fler ungdomar? Stöd vårt arbete här.

Läs hela artikeln i Nynäshamns-Posten.