SVT EDIT DOKUMENTÄR: ”FÅNGAD AV TJEJSNUSET”

SVT Edit har släppt en dokumentär om vitt snus. Den lyfter bl.a. hälsoaspekterna, den aggressiva marknadsföringen mot unga och femwashing. Den efterlängtade dokumentären följer poddaren och influensern Fanna Ndow Norrbys erfarenhet som nikotinberoende. Hon lockades in i tobaksbruket under pandemin, och när hon försökte sluta var det mycket svårare än hon hade trott. I dokumentären undersöker hon varför hon började, hur det har påverkat hennes hälsa samt hur det går när hon försöker sluta.

 

Tillsammans med nikotinforskaren Louise Adermark diskuterar de nikotinets och tobakens effekter på kroppen, och vår generalsekreterare Helen Stjerna gästar också i dokumentären för att bland annat berätta om konsekvenserna utav tobaksföretagens marknadsföringsstrategier och aggressiva marknadsföring mot unga tjejer via så kallad femwashing.

 

Tobaksföretaget Swedish Matchs representant skyller i dokumentären på att den nya lagstiftningen för nya nikotinprodukter tagit för lång tid, medan de egentligen tvärtom gjort allt i sin makt för att runda befintliga lagar och förhala och försvaga den nya lagstiftningen.

 

Klicka här för att se dokumentären.