Danmarks regering har föreslagit en ny lag som begränsar nikotinhalten i vitt snus, vilket enligt en stor kampanj i sociala medier skulle leda till 150 000 fler rökare i landet. Nu visar en undersökning av TjekDet att kampanjens avsändare är en organisation som får stöd från tobaksindustrin och flera forskare avvisar kampanjens budskap.
I september presenterade regeringen i Danmark ett lagförslag som innebär att vitt snus inte ska få innehålla mer än nio milligram nikotin per påse, i jämförelse med vissa märken som idag kan innehålla upp till 35 milligram per påse. Sedan dess har organisationen Health Diplomats försökt påverka politiker att återkalla förslaget genom inlägg och annonser via X-kontot Smoke Free Sweden. Deras huvudbudskap är att lagförslaget kan tvinga drygt 150 000 danskar tillbaka till rökning.
Health Diplomats och Smoke Free Sweden argumenterar för att tobakspolitiken ska anamma ”harm reduction-perspektivet” och försöka få rökare att ersätta cigaretter med snus, vitt snus eller e-cigaretter – som framställs som mindre skadliga. Forskare är dock kritiska till detta förhållningssätt och uppmärksammar att det inte finns någon evidens för att Danmarks lagförslag skulle leda till fler rökare.
Den danska forskaren Lotus Sofia Bast betonar att många av de som använder vitt snus inte är före detta rökare, och att det därför är osannolikt att en övre nikotingräns skulle få dem att istället börja röka. De svenska forskarna Louise Adermark och Magnus Lundbäck betonar att flertalet studier visar att nya nikotinprodukter såsom vitt snus sällan hjälper rökare att sluta, utan snarare att de kan bli en inkörsport till nikotinberoende, framtida rökning och andra drogmissbruk bland unga.
Smoke Free Sweden hyllar Sverige som ett föregångsland eftersom andelen dagligrökare har minskat drastiskt de senaste årtiondena, och menar att tillgången till snus och nya nikotinprodukter har varit den viktigaste framgångsfaktorn. Påståendet att det är tobaksindustrins förtjänst att färre svenskar röker avvisas dock starkt av både Louise och Magnus, som tydligt förklarar att det är ökad reglering och informationsinsatser som förtjänar all ära.
– Vi har kunnat sluta röka utan snus eftersom vi har statliga regler. Vi har förbjudit cigarettrökning på offentliga platser. Vi har haft massiva kampanjer som diskuterar alla negativa effekter av cigarettrökning. Det är dessa saker som har gjort skillnad i konsumtionen av tobak i Sverige, men tobaksindustrin hävdar att det är tack vare snuset och inget annat, säger Magnus Lundbäck till Tjekdet och fortsätter:
– Istället har introduktionen av nya nikotinprodukter fått fler att bli nikotinberoende. Särskilt bland tjejer och unga kvinnor ser man en explosiv ökning.
Forskarna anser inte heller att vitt snus och e-cigaretter ska betraktas som mindre skadliga, eftersom det ännu inte går att utvärdera de långsiktiga effekterna av nya nikotinprodukter i relation till cigaretternas hälsorisker. Utifrån nuvarande forskningsläge är det dock klarlagt att nikotin ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och psykisk ohälsa, samt att smakämnen som andas in via e-cigaretter innebär risker för mun- och luftvägsproblem.
– Det är därför deras slogan – harm reduction – inte är meningsfull, eftersom de säger att du ska sluta röka och ta någon av våra andra produkter istället, eftersom de är mycket bättre och gör mindre skada. Men när unga som aldrig skulle ha rökt börjar använda nikotinprodukter är det bara skadligt. De använder inte nikotinprodukter istället för cigaretter, de använder dem bara, säger Magnus Lundbäck.
I Tjekdets granskning av Smoke Free Swedens sociala medier framkommer att de, utöver Danmark, har delat kampanjinlägg riktade till exempelvis Nya Zeeland, Nigeria, Storbritannien, Brasilien och Spanien. Kampanjerna riktar kritik mot länderna när de överväger eller beslutar om att stärka regleringen av nya nikotinprodukter till tobaksindustrins nackdel, och hyllar i stället förslag och beslut som lättar på regleringen.
Granskningen avslöjar också att organisationen har nära kopplingar till industrin som producerar snus och nya nikotinprodukter. Organisationens ledare har samarbetat och tagit emot ekonomiskt stöd från tobaksindustrin vid flera tillfällen, och dess biträdande direktör har tidigare arbetat nio år på ett av världens största tobaksbolag.
Tjekdet har presenterat sin undersökning för Rasmus Lund Nielsen, ordförande i Danmarks hälsonämnd och ledamot i parlamentet för Moderaterna, och han förvånas inte över att tobaksindustrins frontgrupper försöker påverka landets politik.
– Tobaksindustrin har en lång historia av att försöka påverka lagstiftning och den allmänna opinionen för att skydda sina egna intressen, även om det sker på bekostnad av folkhälsan. Att 150 000 danskar skulle behöva återgå till rökning till följd av ett nikotinlock på nikotinpåsar är inte styrkt, och jag kan inte se några tillförlitliga uppgifter som stödjer denna skrämselbild. Observera att de milligram nikotin som finns efter införandet av locket motsvarar innehållet i en handfull cigaretter. Varför skulle man gå tillbaka till rökning genom att införa ett sådant tak? Påsarna kommer fortfarande att vara starkare. Vi gör det helt enkelt svårare att bli beroende av nikotin väldigt snabbt genom att introducera den här kepsen, säger Rasmus Lund Nielsen till Tjekdet och tillägger:
– Vi kan inte förbjuda lobbying eftersom det är en del av demokratin. Men när branschen manipulerar fakta på det här sättet är det en påminnelse om varför vi som politiker måste fatta beslut baserat på bevis och inte industrin. Lyckligtvis är det precis vad vi gör genom att implementera denna förebyggande plan.
Vill du hjälpa oss i kampen mot tobaksindustrin? Stöd vårt arbete här.