Philip Morris försökte betala apotek för att sälja e-cigaretter i Australien

5 september 2022
 / 
Philip Morris försökte betala apotek för att sälja e-cigaretter i Australien

Philip Morris har initierat ett program som skulle innebära att apotekare får ekonomisk ersättning när de köper in eller säljer bolagets e-cigaretter till kunder. Programmet har nu pausats efter hård kritik från landets läkare och hälsoexperter. Det rapporterar The Guardian.

Sedan den 1 oktober 2021 är det olagligt för allmänheten att köpa, sälja eller importera e-cigaretter som innehåller nikotin i Australien. Det enda undantaget gäller för personer som har ett recept från sjukvården eller köper på apotek. För att kringgå förbudet har Philip Morris tagit fram ett program som skulle innebära att apotekare får betalt för att rekommendera, utbilda om, och sälja bolagets e-cigaretter till kunder. Exempelvis skulle apotekare få 275 dollar, motsvarande nästan 3000 svenska kronor, för att köpa in e-cigaretter till deras lager. Programmet har kritiserats av både läkare och hälsoexperter, och har nu därför pausats av IT-plattformen som var ansvarig för att lansera programmet.

En talesperson för Australiens ”Pharmaceutical Society” menar att Philip Morris kränker apotekarnas professionella och etiska skyldighet att värna kundernas hälsa i första hand, och att tobaksbolag inte hör hemma i hälsovården.

Den australiensiska läkemedelsindustrins uppförandekod förbjuder läkemedelsföretag att skapa incitament för apotekare att rekommendera eller sälja en viss produkt, men Philip Morris kan undkomma kodens riktlinjer eftersom den endast gäller för läkemedelsföretag.

En omfattande forskningsgenomgång, som gjorts av forskare i Australien, visar att e-cigarettanvändning orsakar beroende och flertalet olika skador samt förgiftning via inhalering. Den ledande forskaren, professor Emily Banks, uppmärksammar att tobaksindustrin försöker utnyttja befolkningens tilltro till sjukvårdssystemet.

Vill du stödja kampen mot tobaksindustrins oetiska metoder? Se hur du kan bidra här.