Podcast: Vägen Mot Paradiset

7 februari 2020
 / 
Podcast: Vägen Mot Paradiset

Torsdag 6 februari släpptes ett avsnitt av podcasten ”Vägen Mot Paradiset”, som drivs av Johannes Cullberg, entreprenör, hälsoaktivist och planetskötaren som är VD och grundare av matkedjan Paradiset, där A Non Smoking Generations generalsekreterare Helen Stjerna gästade. 

– Industrin har lanserat de här nya produkterna som man kallar för tobaksfria, och det är superviktigt att säga att allt det nikotin som de produkterna innehåller är ju framställt av tobak. Men de här produkterna som vi har sett nu de senaste åren kan ju innehålla 20 gånger mer nikotin än vanliga cigaretter, förklarade Helen Stjerna i avsnittet där hon berättar om relativt okända perspektiv på tobak som många inte känner till.

Om avsnitt 50 med Helen Stjerna: Det du inte visste om tobak

I dagens avsnitt har jag bjudit in Helen Stjerna, generalsekreterare på A Non Smoking Generation för att lära mig mer om hur stor negativ påverkan tobaksindustrin har inte bara på vår hälsa utan även på alla som arbetar med odling och skörd, samt faktiskt hela vår planet.

Vi pratar om hur Tobaksindustrin utnyttjar miljontals fattiga barn på tobaksodlingar runt om i världen och att det årligen avverkas över 200 000 hektar skog för att ge plats åt nya tobaksodlingar. Vi pratar om hur familjer skuldsätts för att kunna odla tobak, hur barn som plockar tobaksplantorna berövas sin hälsa och chans till utbildning. Vi pratar om hur de stora tobaksbolagen hittat nya smarta sätt att kringgå lagen om förbud för marknadsföring av tobaksprodukter och konsekvenserna som det medför. Vi pratar också om kostnaderna för tobaksmissbruket för det svenska samhället och mycket, mycket mer.

Alla vet idag att tobak är farligt men jag tror det kan vara en hel del information i det här avsnittet som får flera av er som lyssnar att känna att det är dags för oss att ta krafttag. Sverige ligger rejält på efterkälken även jämfört med våra nordiska kollegor och det är inte ok i en sån här viktig fråga.

Om Paradiset

Paradiset är en hållbar och hälsosam dagligvarukedja som uppmuntrar människor att göra bra val för sig själva och för planeten.

Paradiset har valt att endast sälja produkter som kommer från etiskt hållbar produktion, och är den första och fortfarande enda dagligvarukedjan i Sverige som helt avstår från att sälja all form av tobak. För det initiativet tilldelades Paradiset 2017 priset Guldvingen från A Non Smoking Generation, som delades ut av Helen Stjerna, generalsekreterare.

Om podcasten ”Vägen Mot Paradiset”

”Följ med entreprenören, hälsoaktivisten och planetskötaren Johannes Cullberg när han intervjuar de ledande forskarna, entreprenörerna, atleterna och personligheterna inom hälsa och hållbarhet. Det här är en podcast som vill skapa en ökad klarhet kring komplexa och högaktuella teman, som ger dig inspiration och verktyg att utveckla både din egen hälsa och vår planethälsa. Johannes använder sin nyfikenhet och engagemang för att lära sig själv och dig som lyssnar så mycket som möjligt i samtalen med några av de skarpaste och mest inspirerande personerna idag.”

Lyssna på avsnittet med Helen och fler intressanta avsnitt här.