Polis varnar för e-cigaretter

23 mars 2022
 / 
Polis varnar för e-cigaretter

Allt fler ungdomar – ända ner till sjätte och sjunde klass – använder e-cigaretter. Det uppmärksammar polisen i Partille som har gått ut med en varning om ökningen och vill skapa medvetenhet om riskerna med produkten. Polisen oroas även över att e-cigaretterna fungerar som en inkörsport till andra droger. Det rapporterar Partille Tidning.

Användningen av e-cigaretter bland svenska ungdomar har ökat drastiskt de senaste åren. Polisen i Partille har märkt att bruket ökar i allt yngre åldrar i Partille och Göteborg, och har nu gått ut med en varning för att uppmärksamma problemet.

E-cigaretter innehåller ofta nikotin som är starkt beroendeframkallande och kan skada hjärt- och kärlsystemet, samt ökar risken för typ 2-diabetes. Andra faktorer som medför risker är att användaren doserar nikotinet själv, vilket gör det svårt att kontrollera den exakta mängden nikotin, och att e-vätskorna inte alltid testas ordentligt innan de lanseras på marknaden.

Utöver hälsoriskerna med nikotin uppmärksammar polisen att e-cigaretter kan bli en inkörsport till andra droger, och att de även kan fyllas med andra skadliga substanser. Exempelvis har de märkt av en trend där allt fler fyller e-cigaretter med THC, den aktiva substansen i cannabis.

I början av 2020 insjuknade 2600 personer i en kemisk lunginflammation till följd av e-cigarettanvändning i USA, och 57 personer dog. Vissa av dessa hade fyllt e-cigaretterna med just THC.

Polisen varnar även för att e-cigaretter ofta felaktigt upplevs som mindre farliga då de inte luktar eller smakar illa, och att återförsäljarna på nätet riktar sig till unga genom produktdesign samt olika tillbehör.

Vill du hjälpa oss att förebygga tobaksbruk bland unga? Stöd vårt arbete här.