Polisen varnar för ökande användning och försäljning av e-cigg på skolor i Värmland

21 april 2023
 / 
Polisen varnar för ökande användning och försäljning av e-cigg på skolor i Värmland

I Värmland varnar polisen för att allt fler elever använder e-cigaretter i skolan, och att ungdomar även utnyttjas i försäljningen. Det rapporterar P4 Värmland.

Enligt polisen i Karlstad har elever så unga som 12 år använt och sålt e-cigaretter på skolorna i Värmland. I en intervju med P4 Värmland förklarar en områdespolis i Karlstad att försäljningen av e-cigaretter liknar strukturerna vid narkotikaförsäljning, och att försäljningen har fått kriminella konsekvenser i form av misshandelsfall när ungdomarna säljer på fel områden eller påhittade skulder.

Rektorn på Rudsskolan i Karlstad uttrycker sin oro eftersom hon ser e-cigarettbruket som en inkörsport till annat. Två tjejer som går i årskurs 8 på Rudsskolan menar att ”det är jättevanligt” att elever använder e-cigaretter i skolan, och att det ”alltid är någon som vejpar när man kommer in på skoltoan”. En av tjejerna säger:

– Jag har ju en lillasyster som är 10 nu, och jag vet att det är populärt bland mindre också för att man blir ju såklart influerad av de som är äldre. De är ju förebilder liksom. Det tycker jag känns jätteläskigt för att jag älskar ju min lillasyster jättejättemycket och jag vill inte att hon ska hamna i ett beroende.

Anser du som vi att samtliga tobaks- och nikotinprodukter borde vara förbjudna under skoltiden? Skriv under för en tobaksfri skoltid här.

För andra sätt att stödja vårt tobaksförebyggande arbete, klicka här.