Portugal stärker tobakslagarna för att uppnå en tobaksfri generation

12 maj 2023
 / 
Portugal stärker tobakslagarna för att uppnå en tobaksfri generation

Portugals regering föreslår att förbjuda rökning på fler offentliga platser utomhus, såsom utanför skolor, sjukhus, idrottsarenor och uteserveringar, och att begränsa tobaksförsäljningen. Syftet är att uppnå en tobaksfri generation till år 2040.

Regeringen i Portugal har föreslagit en rad åtgärder för att skapa en tobaksfri generation till år 2040. Landets hälsominister Manuel Pizarro menar att det är viktigt att ta dessa steg idag för att skydda morgondagens vuxna. I dagsläget dör uppskattningsvis cirka 13 500 personer i Portugal på grund av tobak varje år.

Om regeringens förslag godkänns i parlamentet kommer rökning att förbjudas utanför offentliga byggnader såsom skolor, universitet, sjukhus, idrottsarenor, uteserveringar, barer och caféer. Dessutom kommer tobaksförsäljningen att begränsas genom att endast licensierade tobaksåterförsäljare och butiker på flygplatser får tillåtelse att sälja tobaksprodukter. Det innebär att tobak inte längre får säljas i varuautomater, barer, restauranger eller på bensinstationer.

Enligt ett EU-direktiv kommer Portugal också uppdatera lagen så att upphettade tobaksprodukter likställs med traditionell tobak. Försäljning av smaksatta upphettade tobaksprodukter kommer samtidigt att förbjudas.

Vill du se fler åtgärder för en tobaksfri generation i Sverige? Stöd vårt arbete här.

Källa: WTHI FM