Positiva vibbar från EU

EU har under en tid sett över EU-direktivet som rör tobaksprodukter kallat Tobaksproduktdirektivet, ett färdigt förslag beräknas komma innan jul i år.

Positiva vibbar sipprar dock redan ut från EU-kommissionen om att man vill se ett rökfritt EU 2050 och att fokus ska vara på att unga inte ska börja. DN skriver idag om att man har tagit del av ett förslag som fokuserar på att främst begränsa tobaksindustrins möjligheter att marknadsföra sig mot unga. Bra säger vi så klart! Förslagen som radas upp är neutrala paket, förbud mot vissa smaktillsatser, en produkt per varumärke samt ett totalförbud mot rökfri tobak utanför de land där det säljs.

Svarar EU-kommissionens officiella förslag upp mot dessa punkter känner vi hopp på A Non Smoking Generation. Dessa komponenter behövs för att vi tillsammans ska lyckas nå en rökfri (tobaksfri) generation.

Läs mer i DNs artikel via länken nedan.

Läs även debattartikeln som undertecknad skrev den 24/8 på newsmill tillsammans med generalsekreteraren på Unga Allergiker där vi diskuterar svensk tobakspolitik och neutrala paket.