En ny Novusundersökning visar att en av fem unga vet att nikotin ökar risken för psykisk ohälsa, och bara en av tio vet att nikotin ökar risken för inlärningssvårigheter. Samtidigt fortsätter nikotinbruket bland svenska ungdomar att öka. Nu beger sig A Non Smoking Generation ut på sin årliga föreläsningsturné för att vända denna trend och ge unga nya starka argument – barnarbete, slavliknande arbetsvillkor och miljöförstöring – för att avstå från alla former av tobak och nikotin. Detta delar vi i ett pressmeddelande i Via TT.
Sedan 2013 har A Non Smoking Generation genom sitt projekt Tobaksbarn arbetat för att uppmärksamma att tobak inte endast är en fråga om individens hälsa, utan om mänskliga rättigheter och global hållbar utveckling. Med föreläsningarna ”50 kr och Barnarbete på köpet” (2013-2019) och ”Barnarbete i ny förpackning” (2020-2024) reser organisationen runt till Sveriges skolor för att sprida kunskap om tobaksindustrins många negativa effekter och strategier. I en enkätundersökning från 2023 svarade 90 procent av tillfrågade elever att föreläsningen innehåller argument för att avstå från tobak.
– Tobaksindustrin marknadsför vitt snus och e-cigaretter som godis och många unga tror att dessa nya produkter är ofarliga. Vår föreläsning ger livsviktig kunskap både om nikotinets allvarliga hälsorisker, hur det framställs och vad det är för industri som gynnas av att barn och unga lockas in i ett skadligt beroende, säger Helen Stjerna, generalsekreterare på A Non Smoking Generation.
Enligt CAN:s nationella skolundersökning 2023 använder 42 procent av svenska gymnasieelever någon form av tobaks- eller nikotinprodukt. Ungefär hälften har någon gång testat e-cigaretter eller vitt snus. Samtidigt visar A Non Smoking Generations nya Novusundersökning att få ungdomar känner till nikotinets effekter på den psykiska hälsan. 21 procent av unga i 14-18 års ålder uppger att de vet att nikotin ökar risken för psykisk ohälsa, och bara 10 procent vet att nikotin kan försämra inlärningsförmågan.
– Våra ungdomars psykiska hälsa blir allt sämre och de behöver inte ännu en allvarlig riskfaktor. Genom att uppmärksamma att alla former av nikotin skadar hälsan och hotar global hållbar utveckling – vill vi möjliggöra för unga att fatta informerade beslut för sig själva och omvärlden, säger Helen Stjerna.
Årets föreläsning innehåller också nytt material från University of Bath, som i den nya dokumentären Tobacco Slave (producerad av den prisbelönte regissören Roy Maconachie, the Tobacco Control Research Group vid University of Bath och tobacco industry watchdog STOP) uppmärksammar farorna med barnarbete på tobaksodlingar och hur industrin utnyttjar tobaksbönder genom kontrakt som leder till skuldsättning och fattigdom.
– I samarbete med University of Bath och andra tobaksförebyggande aktörer arbetar vi för att sprida kunskap främst till unga, men även till våra politiker. I höst hoppas vi att alla riksdagsledamöter röstar ja till förslaget om att införa en lag om nikotinfri skoltid, säger Helen Stjerna.
Turnéns första föreläsningar genomförs i Stockholmsområdet under veckorna 38 till 40.
För journalister som vill få möjlighet att följa med på en föreläsning, mejla forelasare@nonsmoking.se eller ring:
Karin Wenger, föreläsare A Non Smoking Generation: 070-474 10 39
Freja Falkenberg, föreläsare A Non Smoking Generation: 070-796 16 05
För mer information om projektet eller aktuell Novusundersökning, kontakta:
Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation: helen@nonsmoking.se, 073-339 36 44