Prisutdelning av Guldvingen 2019

2 december 2019
 / 
Prisutdelning av Guldvingen 2019

Under A Non Smoking Generations jubileumsevent, 28 november på Södra Teatern i Stockholm, hyllades fyra personer för deras insatser i det tobaksförebyggande arbetet. Vi delade ut årets Guldvingen-priser till Martin Melin, polis och författare, Ella Rappich, skådespelare, Johan Bergendorff, utrikeskorrespondent, och Margaretha Haglund, tobakspolitisk expert. Guldvingen är en symbol och en utmärkelse som vi delar ut till företag och förebilder som gjort betydande insatser för starka och tobaksfria barn.

Årets ambassadör: Martin Melin

”För att Martin Melin, polis och författare, tar ambassadörsrollen till en ny nivå. Ställer upp i vått och torrt och sprider viktiga budskap om tobaksfrihet. Springer Göteborgsvarvet för organisationen och är en engagerad förebild i sociala medier där han hjälper oss att nå ut med våra budskap till både barn och vuxna.”

Årets förebild: Ella Rappich

”För att Ella Rappich, skådespelare, är en ung förebild som vågar ta ställning i viktiga frågor. Genom empati och förståelse för ungas situation idag hjälpte hon oss att sprida viktig kunskap i vår kampanj och i SVT:s morgonstudio.”

Årets journalist: Johan Bergendorff

”För att Johan Bergendorff rapporterar om tobaksindustrins baksida och bidrar till ökad kunskap om nya tobaksprodukter och hur tobak påverkar global hållbar utveckling. Om fler medieaktörer följer hans initiativ kan vi öka den livsviktiga kunskap som motiverar unga att avstå tobak, och fler vuxna att ta tobaksfrågan på större allvar.”

Tobaksfri hjälte: Margaretha Haglund

”För Margaretha Haglunds engagemang, energi och mod att alltid värna folkhälsan och stå upp emot tobaksindustrin. Genom stor kunskap och erfarenhet stärker hon arbetet för tobaksfria barn och ett tobaksfritt Sverige.”