Rektorer och skolråd i Hong Kong vill förbjuda e-cigaretter

10 augusti 2021
 / 
Rektorer och skolråd i Hong Kong vill förbjuda e-cigaretter

Tio organisationer för rektorer och skolor i Hong Kong uppmanar det lagstiftande rådet att förbjuda försäljning av e-cigaretter och upphettade tobaksprodukter. Syftet är att skydda barn och ungdomar från skadligt nikotinberoende.

Sedan två år tillbaka har det lagstiftande rådet i Hong Kong övervägt ett förslag om att förbjuda import, tillverkning, försäljning, distribution och marknadsföring av alternativa tobaksprodukter, såsom e-cigaretter och upphettade tobaksprodukter. Nu uppmanar tio organisationer för skolor och rektorer rådet att rösta igenom förslaget för att hindra tobaksindustrins försök att locka barn och unga att använda dessa produkter.

Organisationerna uppmärksammar att nya tobaks- och nikotinprodukter marknadsförs av kända profiler i sociala medier och genom lockande smaktillsatser, och oroas över att dessa strategier leder till ökande användning bland tonåringar. De kritiserar den utdragna lagstiftningsprocessen och framhäver nödvändigheten i att rösta igenom förslaget så snart som möjligt – innan fler barn och unga fastnar i nikotinberoende.

Vill du se starkare tobakslagar i Sverige? Stöd vårt arbete här.

Källor: The Standard och rthk.hk