Replik: Tyvärr stämmer det inte att den mäktiga tobaksindustrin är uträknad

7 juli 2023
 / 
Replik: Tyvärr stämmer det inte att den mäktiga tobaksindustrin är uträknad

I två ledare påstår en utav ledarskribenterna på Dagens Industri, Lisa Magnusson, att tobaksindustrin är uträknad och att vi har mycket att lära av ”antiröktöntarnas” seger. Samtidigt utelämnar hon helt tobaksindustrins senaste kassasuccé: nya nikotinprodukter. I stället för att gå tobaksindustrins ärenden borde Magnusson granska den industri som går över lik för egen vinnings skull, skriver A Non Smoking Generations generalsekreterare, Helen Stjerna, i en replik.

I två ledare (22/5 och 21/6) påstår Lisa Magnusson att tobaksindustrin är uträknad och att vi har mycket att lära av ”antiröktöntarnas” seger, men hon utelämnar helt tobaksindustrins senaste kassasuccé där tonåringar återigen lockas in i ett skadligt nikotinberoende med hjälp av godisliknande smaker och aggressiv marknadsföring. Magnusson misströstar också över att den svenska skolan tycks lamslagen av frifräsarlobbyister som sätter vinst över allting annat, men tobaksindustrins vinstintressen verkar inte bekomma henne.

Helen skriver: ”Hon menar att barns rätt till ett tobaksfritt umgänge med farmor är moralistiskt trams och att vi måste värna om rätten att vara totalt onyttig. Det är något djupt tragiskt i Lisa Magnussons fjäskande för tobaksindustrin och det får mig att undra om hon bara fiskar efter likes eller något mer lukrativt erbjudande?”

Tyvärr stämmer det ju inte riktigt att den mäktiga tobaksindustrin är uträknad. Liksom många andra verkar DN:s ledarskribent tro att tobaksbruk är ett vuxet och medvetet val. Sanningen är att fler än nio av tio vuxna rökare och snusare har börjat i tonåren, till följd av grupptryck och tobaksindustrins marknadsföring. Om vi skulle skydda alla barn från alla former av tobak skulle tobaksindustrin snart stå utan kunder.

Helen Stjerna undrar också i sin replik om Magnusson saknar insikt om att alla former av tobak motverkar samtliga globala hållbarhetsmål, eftersom att hon skriver att klimatet är vår tids mest akuta fråga samtidigt som hon uttrycker att man måste värna människors rätt att ta en cigg. Faktumet är att tobak framställs med fattigdom, barnarbete, regnskogsskövling och förorening av både mark och vatten – utöver att den sedan dödar den som inte lyckas ta sig ur beroendet.

Avslutningsvis tydliggör Helen Stjerna att hon är uppriktigt glad för att DN:s ledarskribent är en av de lyckliga få som klarat av att sluta röka, men att hon samtidigt har svårt att förstå varför ledarskribenten inte unnar nästa generation en tobaksfri uppväxt. Helen skriver:

”I stället för att gå tobaksindustrins ärenden kanske hon skulle ta sitt journalistiska uppdrag på allvar och i stället börja granska den industri som går över lik för egen vinnings skull? Själv är jag väldigt gärna en antiröktönt om det innebär att jag kan rädda ett liv.”

Vill du stödja vårt arbete för ett helt tobaksfritt Sverige? Läs om hur du gör det här.