Resultat Tobaksbarn 2018

7 mars 2019
 / 
Resultat Tobaksbarn 2018

Barnarbete och miljöproblem motiverar unga att avstå tobak. Efter att ha sett vår föreläsning ”50 kr och barnarbete på köpet” under hösten 2018 svarade 92 procent av eleverna i en enkätundersökning att den innehåller argument för att avstå från tobak.

Från augusti till december 2018 genomfördes 102 föreläsningar för totalt 19 770 elever på högstadie- och gymnasieskolor runtom i Sverige inom projektet Tobaksbarn. Under varje turné med föreläsningen ”50 kr och barnarbete på köpet” gör vi en enkätundersökning för att utvärdera effekten på ungdomarnas kunskaper och uppfattningar. Sedan projektet startade 2013 har resultatet varit positivt och 2018 års undersökning, med 1216 deltagande elever, är inget undantag.

  • 91,77 % svarade att det finns argument för att avstå från tobak.
  • 90,37 % svarade att den var tankeväckande.
  • 86,92 % svarade att föreläsningen har lärt dem något nytt.

Eleverna ges även möjlighet att skriva en kommentar om föreläsningen. Nedan följer några exempel från i hösten 2018.

”Bra tydliga argument som är framfört på ett informativt tal. Mycket bra talare.”

”Fortsätt med det ni gör! :)”

”Bästa jag sett. Jag kommer sprida detta för jag förstår nu hur viktigt det är att få stop på det.”

”Den är väldigt bra och borde visas för fler.”

”Jag tycker det är jättebra att ni informerar unga om vad tobaksindustrin gör och hur det påverkar oss, fortsätt så! J”

”Den var väldigt ögonöppnande och den får en att tänka.”

”Jädrigt bra föreläsning med mycket hjärtträffande punkter. Gryt med faktan att ni varit där själva också skrämmande att så stora företag försöker tysta er, betyder bara att ni gör något bra!!”

”Jättebra föreläsning! Fortsätt, fler behöver få veta allt det här. Gå gärna och föreläs till åk. 9 och i utsatta städer; alla måste ta del av denna jätteviktiga info!”

”Jättebra föreläsning! Detta är bland det viktigaste som alla barn borde få lära sig i skolan! Därför är det så viktigt att alla får chansen att gå i skolan.”

 

Hösten 2019 drar projektet igång igen och nya föreläsare reser ut i Sverige för att sprida kunskap om tobak och global hållbar utveckling. Vill du att föreläsningen kommer till din skola? Anmäl intresse till tobaksbarn@nonsmoking.se så får ni en inbjudan när det är dags att börja planera höstens turnéschema.

Läs mer om resultaten från 2018 i ett pressmeddelande.