San José förbjuder försäljning av smaksatt tobak

19 oktober 2021
 / 
San José förbjuder försäljning av smaksatt tobak

Kommunfullmäktige i San José, stad i den amerikanska delstaten Kalifornien, röstade enhälligt för införande av ett förbud mot försäljning av smaksatta tobaksprodukter. Syftet är att förebygga nikotinberoende bland ungdomar. Det rapporterar San José Spotlight.

Nästa år blir det förbjudet för tobaksåterförsäljare i San José att sälja smaksatta tobaksprodukter, inklusive smaksatta e-vätskor till e-cigaretter och mentolcigaretter. Innehav av sådana produkter kommer dock inte bli olagligt för individer. Staden kommer också höja den lagliga åldern för tobaksköp från 18 till 21 år likt övriga delstaten.

Enligt en undersökning i Santa Clara County har nästan en tredjedel av ungdomarna i kommunen testat e-cigaretter, och en av åtta är nuvarande användare. Undersökningen visar också att 80 procent av tobaksåterförsäljarna i San José säljer smaksatta produkter, och att nästan en fjärdedel säljer dem till minderåriga.

Förbudet innebär att lokala företag och tobaksåterförsäljare måste sluta sälja smaksatt tobak innan juli 2022. Den nya lagen förbjuder även nya tobaksåterförsäljare inom 1000 fot (motsvarande cirka 300 meter) nära skolor och inom 500 fot nära andra tobaksåterförsäljare.

Den nya lagen har starkt stöd bland både allmänhet, lärare, elever och hälsoexperter.

Vill du se liknande förbud för att skydda svenska ungdomar från nikotinberoende? Stöd vårt arbete här.