Smaksatta e-cigaretter förbjuds i New York

18 september 2019
 / 
Smaksatta e-cigaretter förbjuds i New York

Nu förbjuds all tillverkning och försäljning av smaksatta e-cigaretter i New York. Ny forskning visar samtidigt att e-cigaretter med mintsmak innehåller skadliga halter av ett cancerogent ämne.

Efter flera dödsfall och hundratals sjukdomsfall som förknippats med e-cigaretter har USA:s regering beslutat att förbjuda smaksatta e-cigaretter. E-cigaretter med smak har redan förbjudits i Michigan och San Francisco, och nu införs samma förbud även i New York.

Amerikanska forskare har upptäckt att e-cigaretter med mintsmak innehåller det cancerogena ämnet pulegon. Förra året förbjöds pulegon som livsmedel i USA och ämnet används allt mindre i mentolcigaretter på grund av dess potentiella skadeverkningar på hälsan. Undersökningen, som har publicerats JAMA (the Journal of the American medical association), visade att personer som använder e-cigaretter med mintsmak kan få i sig 1000 gånger så mycket av ämnet jämfört med personer som röker vanliga mentolcigaretter.

E-cigaretter med smak eller specifika produkter kan komma att förbjudas i Sverige om det framkommer tydliga bevis på hälsorisker och ökande användning bland ungdomar. I Sverige förbjuds vanliga mentolcigaretter från och med år 2020.

Läs mer hos SVT Nyheter.