Snart tobaksfri skoltid på gymnasium i Jönköping

Bäckadalsgymnasiet i Jönköping har beslutat att förbjuda eleverna från att röka och snusa på skolans område. Snart kommer skolan ta ett steg längre och införa tobaksfri skoltid, det rapporterar P4 Jönköping.

På Bäckadalsgymnasiet i Jönköping har rektorn och skolsjuksköterskan tagit initiativ till att först förbjuda rökning och snusning inom skolans område, för att sedan arbeta för en helt tobaksfri skoltid. Syftet är att stödja både elever och personal att vara friska så länge som möjligt, och förbereda eleverna för det framtida arbetslivet där många arbetsplatser är rök- eller tobaksfria.

I radioinslaget lyfts frågan om hur skolan ska kontrollera att eleverna följer bestämmelserna. Rektorn framhäver då att de inte primärt ska jobba med kontroll, utan snarare försöka skapa ett förhållningssätt där alla vuxna på skolan tar ansvar för att påpeka och informera om vad som gäller.

Eleven Gustav, som intervjuas i inslaget, är positiv till beslutet och hoppas att det kan få eleverna att tänka till kring vad tobak gör mot kroppen, och hindra att tobak används av personer under 18 år.

Lyssna på inslaget hos P4 Jönköping.

För stöd och mer information om hur skolor kan arbeta för en tobaksfri skoltid, besök tobaksfriskoltid.nu.