SNUS ELLER GODIS? HJÄLP BARN ATT SYNA TOBAKSFÖRETAGENS BLUFF

29 oktober 2022
 / 
SNUS ELLER GODIS? HJÄLP BARN ATT SYNA TOBAKSFÖRETAGENS BLUFF

Denna Halloween uppmärksammar vi tobaksföretagens ständiga försök att normalisera och avdramatisera sina produkter för att locka barn och unga till att bli livslånga kunder. En utav de absolut vanligaste strategier de använder sig utav är att skapa produkter som efterliknar godis. Både vitt snus och e-cigaretter smakar, luktar och ser ut som godis- allt för att få de att verka så ofarliga som möjligt så att barn och unga vågar prova dem.

Eftersom att produkterna ofta innehåller skyhöga mängder av det beroendeframkallande ämnet nikotin, är risken stor att barnen värvas in i ett nikotinberoende, något som gör det lättare för dem att prova cigaretter. Nikotin orsaker även bestående skador på hjärnan, något som påverkar inlärnings- och uppmärksamhetsförmågan samt ökar risken för hjärt-kärl sjukdomar, typ-2 diabetes, depression och psykiska sjukdomar.

Detta är tyvärr bara ett utav deras många oetiska metoder. Genom att utbilda barn och unga, ger vi dem kunskapen de behöver för att syna tobaksföretagens strategier och avstå tobak. Du kan hjälpa oss i vårt arbete genom att Swisha valfri summa till 123 90 1979 5, eller klicka här.