Snus skapar problem inom engelsk fotboll

13 oktober 2021
 / 
Snus skapar problem inom engelsk fotboll

Ledare och tränare inom engelsk fotboll vittnar om att snus har blivit alltmer populärt bland unga spelare, och uttrycker oro över att nikotinberoendet försämrar spelarnas prestationsförmåga samt ökar risken för skador. Det rapporterar tidningen The Sun.

För tre år sedan kom den första larmrapporten om att alltfler unga fotbollsspelare i engelska ligor använder snus, och nu varnar ledare återigen för att nikotinberoendet har blivit ett stort problem inom sporten. Många spelare snusar både innan och under träningar samt matcher.

Tränare inom League One (engelska tredjedivisionen) oroas över att snuset har en negativ påverkan på spelarnas prestation och kan leda till skador. Det starka beroendet kan leda till minskad aptit och sömnproblem, vilket i sin tur försämrar spelarnas muskeluppbyggnad och återhämtning samt ökar skaderisken.

Försäljning av snus är förbjudet i Storbritannien och EU (med undantag för Sverige), men produkten är ändå lättillgänglig via internet. Innehav och konsumtion är dock inte olagligt, och det är heller inte förbjudet inom fotbollen.

Vissa engelska fotbollsklubbar vidtar nu olika åtgärder för att deras spelare ska få stöd att sluta med snuset.

Vill du hjälpa oss att förebygga snusande bland svenska ungdomar? Stöd oss här.