STOCKHOLMS STAD VILL MINSKA RÖKNING

Skärmavbild 2017-11-13 kl. 10.40.08

Stockholms stad hoppas kunna minska andelen rökare från nio till fem procent. Därför överväger man nu att ställa sig bakom initiativet ”Tobacco Endgame” eller ”Rökfritt Sverige 2025” som det också kallas, rapporterar SVT Stockholm.

Rökning är ett stort folkhälsoproblem samtidigt som det är en av de orsaker till sjukdom och för tidig död som faktiskt går att förebygga. Därför har Sveriges regering, fler än 170 organisationer och flera kommuner redan ställt sig bakom initiativet ”Tobacco Endgame” eller ”Rökfritt Sverige 2025, skriver SVT Nyheter Stockholm.

Hittills är Botkyrka kommun den enda kommun i Stockholms län som ställt sig bakom ”Tobacco Endgame” och nu ser alltså Stockholms stad ut att följa exemplet. Enligt socialförvaltningen är målet att minska andelen rökare från nio till fem procent. En av anledningarna är att man långsiktigt vill bidra till att förebygga och minska invånarnas rökvanor och rökrelaterade sjukdomar, inte minst bland unga. I morgon, den 14 november, ska politikerna i Stockholms socialnämnd besluta om förslaget.