Storbritannien kan förbjuda frukt- och godisliknande smaker i e-cigaretter

19 april 2023
 / 
Storbritannien kan förbjuda frukt- och godisliknande smaker i e-cigaretter

Storbritanniens regering har lanserat en ny utredning för att undersöka hur minderårigas tillgång till e-cigaretter kan begränsas. Ett av förslagen är att förbjuda söta smaktillsatser, såsom frukt och godis, i vape-produkter. Det rapporterar Daily Mail.

Storbritanniens folkhälsominister Neil O’Brien har tagit initiativ till en utredning som syftar till att undersöka åtgärder för att stoppa den ökande e-cigarettanvändningen bland landets ungdomar. Utredningen ska se över vape-produkternas karaktärsdrag, såsom märkning, färger och smaktillsatser, och hur de marknadsförs på sociala medier. Ett möjligt resultat av utredningen är att söta smaktillsatser, som är populära bland unga, förbjuds.

8,6 procent av 11-18-åringar i England använder e-cigaretter regelbundet eller ibland, vilket är en ökning från 4 procent år 2021. Statistiken visar också att bruket av engångs-vapes bland unga e-cigarettanvändare har ökat drastiskt, från 5,3 procent år 2020 till 52,8 procent år 2022. Det är främst unga tjejer som står för ökningen.

E-cigarettbruket bland unga har ökat markant även i Sverige de senaste åren. I CAN:s senaste nationella skolundersökning svarade 48 procent av eleverna i gymnasiets årskurs 2 att de har testat e-cigaretter. Vill du hjälpa oss att stoppa denna utveckling? Stöd vårt arbete här.