Svenska EU-politiker och konsumenter upprörda efter avslöjandet om det vita snusets baksida

13 december 2024
 / 
Svenska EU-politiker och konsumenter upprörda efter avslöjandet om det vita snusets baksida

I veckan avslöjade P3 Nyheters dokumentär ”Det vita snusets baksida” att nikotinet i snusmärkena Velo och Zyn utvinns ur tobak som odlas i Indien – där arbetarna lever i fattigdom och dagligen utsätts för allvarliga hälsorisker. Avslöjandet har väckt starka reaktioner hos flera EU-parlamentariker och bland konsumenter som upprörs över missförhållandena bakom det vita snuset.

Indiska tobaksarbetare drabbas av nikotinförgiftning och kroniska lungsjukdomar, och ersätts med en lön som försätter hela deras familjer i fattigdom. Det är verkligheten bakom det så kallat svenska vita snuset som marknadsförs som tobaksfritt och blir allt mer populärt bland ungdomar. P3 Nyheters nya dokumentär har väckt starka reaktioner och utmanat både politikers och allmänhetens föreställning kring det vita snuset.

POLITIKER

EU-parlamentarikerna Emma Weisner (C) och Alice Bah Kuhnke (MP) uttrycker att de är upprörda över det som pågår i den indiska tobaksproduktionen och Jonas Sjöstedt (V) riktar kritik mot vissa svenska EU-parlamentariker som, enligt honom, har försvarat det svenska vita snuset. Exempelvis gjorde representanter för Sverigedemokraterna och Moderaterna det vita snuset till en valfråga inför 2024, eftersom de inte ville införa fler regleringar av produkten.

– Jag tycker att en del svenska EU-parlamentariker har blivit någon sorts kampanjmakare för Swedish Match. Att man liksom försöker få en lagstiftning som ska gynna deras produktion, och att man ska öppna fler marknader för dem. Det tycker inte jag är vår roll som politiker, säger Jonas Sjöstedt till P3 Nyheter.

Tidigare i år kom ett nytt EU-direktiv som innebär att företag blir skyldiga att stoppa kränkningar av mänskliga rättigheter i deras produktionskedjor, men det kommer troligtvis dröja några år innan direktivet blir svensk lag. Både Emma Weisner och Alice Bah Kunke är positiva till detta direktiv och menar att politikerna har ett ansvar att se till att varorna som säljs inom EU inte är förknippade med brott mot mänskliga rättigheter.

KONSUMENTER

P3 Nyheter rapporterar också att Sveriges största snusåterförsäljare har blivit nerringd efter avslöjandet om det vita snusets ursprung. Konsumenterna har uppenbarligen också reagerat starkt på den nya informationen och vill veta mer om hur deras snus faktiskt produceras. Trots vetskapen om de missförhållanden som ligger bakom snusmärkena Velo och Zyn kommer återförsäljaren att fortsätta sälja produkterna.

A NON SMOKING GENERATIONS KOMMENTAR

Utifrån reaktionerna som väckts av dokumentären om det vita snuset är det uppenbart att både politiker och konsumenter saknar kunskap om tobaksindustrins negativa konsekvenser för mänskliga rättigheter och en global hållbar utveckling. I vår senaste Novusundersökning uppgav endast nio procent av den vuxna allmänheten att de känner till att nikotinet i vitt snus och e-cigaretter framställs av tobak, och få känner också till att tobaksindustrin utnyttjar barnarbete samt orsakar massiv skogsavverkning.

Vi på A Non Smoking Generation har länge arbetat för att sprida denna viktiga kunskap och är så tacksamma för att P3 har förmedlat den till ännu fler. Vi vill poängtera att:

  1. Allt kommersiellt nikotin, i exempelvis vitt snus och e-cigaretter, framställs av tobak. Att kalla produkterna för ”tobaksfria” är en medveten strategi av företagen för att vilseleda konsumenter och framställa produkten som mindre skadlig.
  2. Det är inte endast det vita snuset som produceras med usla arbetsvillkor; barnarbete, fattigdom, allvarliga hälsorisker och omfattande miljöproblem genomsyrar dessvärre produktionen av samtliga av tobaksindustrins skadliga produkter.

För mer information om hur tobaksindustrin motverkar mänskliga rättigheter och hållbar utveckling:

  • Läs här.
  • Se digital föreläsning här.

Vill du hjälpa oss att öka allmänhetens kunskap om tobaksindustrins baksida? Stöd vårt arbete här.