
Det pågår en nikotinepidemi bland Sveriges ungdomar och A Non Smoking Generation har länge påtalat behovet av att stärka ungas skydd mot tobaksindustrins nya skadliga produkter. Trots det lyser nödvändiga insatser med sin frånvaro. Organisationen vädjar nu därför till EU att ta ansvar i denna fråga för att sätta press på svenska politiker och förhindra att nikotinepidemin exporteras till Europas ungdomar.
I december 2024 lanserade A Non Smoking Generation rapporten ”Den svenska modellen: Tobaksindustrins intressen före ungas hälsa”, baserad på en Novusundersökning, som avslöjar att tillgången till vitt snus och e-cigaretter ökar bland ungdomar. Den visar också att unga utsätts för alltmer nikotinreklam i sociala medier och att många saknar kunskap om nikotinets allvarliga hälsorisker, särskilt för den unga hjärnan. I samband med rapportsläppet träffade organisationen socialminister Jakob Forssmed för att diskutera de politiska åtgärder som krävs för att skydda barn från skadliga nikotinberoenden. Socialdepartementet meddelar att man följer utvecklingen och bereder utredarens förslag om langningsförbud och nikotinfri skoltid, men i övrigt finns inga planer på skärpt lagstiftning för att skydda barn och unga.
– Regeringens passivitet i denna fråga är obegriplig med tanke på den alarmerande ökningen i både nikotinanvändning och psykisk ohälsa som sker bland unga. Våra ungdomar förtjänar att skyddas mot alla former av nikotin som är extremt skadligt för den unga hjärnan, säger Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation, i ett pressmeddelande.
Den svenska regeringens bristande handlingskraft för att skydda barn och unga gör att A Non Smoking Generation nu vänder sig till EU, både för att varna andra länder och för att få draghjälp i det tobakspreventiva arbetet. Flera länder, exempelvis Belgien och Frankrike, har beslutat att förbjuda e-cigaretter och vitt snus i syfte att skydda unga från skadliga nikotinberoenden. För att sätta press på Sveriges regering att agera – och samtidigt förhindra att nikotinepidemin sprids till övriga Europa – vädjar organisationen till EU-kommissionen att inkludera samtliga nya nikotinprodukter i tobaksproduktdirektivet.
– Genom att klassa samtliga nikotinprodukter som inte är godkända läkemedel som tobak skulle vitt snus och e-cigaretter beskattas och regleras betydligt hårdare, vilket innebär minskad tillgänglighet, exponering och användning bland unga, säger Helen Stjerna.
Tobaksindustrin hävdar att svensk tobakspolitik – som premierar snus och nya nikotinprodukter – är en folkhälsosuccé som har bidragit till att minska rökningen, när den i själva verket har skapat utrymme för industrin att locka nästa generation in i beroende av andra skadliga produkter. 65 procent av svenska gymnasieelever har använt någon form av tobaks- eller nikotinprodukt, och det totala nikotinbruket bland befolkningen ökar. För att upplysa EU-länderna om de verkliga effekterna av den svenska modellen har A Non Smoking Generation nu lanserat Novusrapporten på engelska, ”The Swedish Experience: Creating a new generation of nicotine users”.
– Om vi kan påverka EU att ta ansvar i denna fråga kan vi skydda ungdomar i hela Europa och pressa svenska politiker att se och åtgärda problemen. Det är hög tid att värna nästa generations hälsa och en hållbar framtid före tobaksindustrins exportmarknader och vinster, säger Helen Stjerna.
För mer information om rapporten eller påverkansarbetet i EU, vänligen kontakta:
Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation: helen@nonsmoking.se, 073-339 36 44